Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Συνήθεις γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού!

Οι κολπίτιδες, οι ουρολοιμώξεις, η μόλυνση από τον ιό HPV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού. Για την εμφάνισή τους κυρίως ενοχοποιούνται το βρεγμένο μαγιό, η αυξημένη εφίδρωση στην ευαίσθητη περιοχή λόγω ζέστης, η άμμος, οι μολυσμένες θάλασσες και πισίνες και οι απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές.

Πολλές από αυτές τις παθήσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές κι αν δεν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να βάζουν στον προγραμματισμό τους τον απαραίτητο γυναικολογικό έλεγχο με την έναρξη του Φθινοπώρου.

Κολπίτιδες βακτηριακές ή μυκητισιακές

Πώς θα τις καταλάβετε: Στα συμπτώματά τους περιλαμβάνονται κνησμός, κάψιμο, επώδυνη ούρηση, αυξημένες ασυνήθιστες εκκρίσεις με λευκό, ή κιτρινοπράσινο χρώμα και δυσάρεστη οσμή, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να έχετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες κολπίτιδες που δεν προκαλούν συμπτώματα, οι οποίες ωστόσο μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε στειρότητα.

Ουρολοιμώξεις

Πως θα τις καταλάβετε: Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται συχνουρία, δυσουρία και αίσθημα πόνου ή/και καύσου κατά την ούρηση. Τα ούρα συνήθως έχουν δυσάρεστη οσμή, το χρώμα τους είναι πιο θολό και σκούρο, μπορεί να περιέχει και αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρετού.

HPV

H λοίμωξη από HPV είναι σήμερα το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Μπορεί να είναι χωρίς συμπτώματα ή μπορεί να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά κονδυλώματα.
Ο HPV ευθύνεται κυρίως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορούν σήμερα, με τον προληπτικό έλεγχο, να εντοπιστούν και να θεραπευτούν πολύ πριν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ανιχνεύονται και εντοπίζονται με το τεστ Παπανικολάου, το HPV/DNA τεστ και την κολποσκόπηση.

Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Έρπης: αρχικά δημιουργούνται μικρές φουσκάλες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή και του πρωκτού. Στη συνέχεια, οι φουσκάλες αυτές, δημιουργούν έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από κνησμό και πόνο.
Χλαμύδια: αποκαλούνται και ως «σιωπηλή» ασθένεια καθώς τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικά.