Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι η κατάσταση στην οποία ο ενδομητριωσικός ιστός, που καλύπτει τη μήτρα και ο οποίος διασκορπίζεται κατά την εμμηνόρροια, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Όταν αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από την μήτρα, ο ιστός μπορεί να προκαλέσει επίπονα εμφυτεύματα, συνηθισμένα στις ωοθήκες, στους φαλλοπιανούς πόρους και στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα. Άλλα πιθανά σημεία για ενδομητριακές αναπτύξεις είναι η κύστη, το έντερο και ο κόλπος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Περίπου το 15% των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία εγκυμοσύνης αναπτύσσει σε κάποιο βαθμό ενδομητρίωση πριν φτάσει στην εμμηνόπαυση. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πάθησης είναι έντονος πόνος περιόδου, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και ουρικά ή εντερικά προβλήματα σε συνδυασμό με την εμμηνόρροια.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ουλώδης ιστός μπορεί να συσταθεί πάνω στις ωοθήκες ή στους φαλλοπιανούς πόρους, προκαλώντας στειρότητα, σοκολατοειδείς κύστεις, κ.α.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Η αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος μπορεί να γίνει χειρουργικά, ή με φαρμακευτική αγωγή ή σε συνδυασμό. Ο σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η αφαίρεση ενδομητριακών εμφυτευμάτων και/ή των οργάνων που έχουν επηρεαστεί από την πάθηση. Ο σκοπός της φαρμακευτικής αγωγής είναι η καταστολή των ορμονών που διεγείρουν την ανάπτυξη των ενδομητριακών εστιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εστίες μέσω της λαπαροσκόπησης.

Στην επιλογή της θεραπείας για την ενδομητρίωση, συζητήστε με τον γιατρό σας όλες τις πιθανές θεραπείες προκειμένου να αποφασίσετε και να προχωρήσετε στην απόφασή σας με αυτοπεποίθηση.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?