Στένωση ή απόφραξη του τραχήλου της μήτρας

Η στένωση του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική δυσπλασία ή σε βλάβη του τραχήλου της μήτρας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο τράχηλος δεν μπορεί να παράγει καλής ποιότητας τραχηλική βλέννα για την κινητικότητα του σπέρματος και τη γονιμοποίηση. Επιπλέον, μπορεί το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας να είναι κλειστό και να μην επιτρέπει στο σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.
Η στένωση του τραχήλου είναι μια μη φυσιολογική στένωση του τραχηλικού σωλήνα η οποία μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, καρκίνος, ακτινοβολία, ατροφία (λέπτυνση της επένδυσης του τραχήλου εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων), ή από χειρουργικές διαδικασίες. Για τη θεραπεία μη φυσιολογικών επιχρισμάτων τεστ Pap πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις, όπως κωνοειδής βιοψία, μέθοδος LEEP και κρυοθεραπεία.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το αν ο τραχηλικός σωλήνας παρεμποδίζεται μερικώς ή πλήρως και από το εμμηνοπαυσιακό status της ασθενούς. Οι προ-εμμηνοπαυσιακές ασθενείς θα έχουν συσσώρευση αίματος μέσα στη μήτρα που προκαλεί σποραδική αιμορραγία και πυελικό πόνο. Οι ασθενείς αυτές συνήθως διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπογονιμότητα και ενδομητρίωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει το πέρασμα μικρών διαστολέων μέσα στον τράχηλο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο ή σαν μια χειρουργική διαδικασία που δεν χρήζει νοσηλείας, ανάλογα με την ασθενή και το μέγεθος του προβλήματος. Για τον εντοπισμό του τραχηλικού σωλήνα μπορεί να είναι απαραίτητη η μικρο-υστεροσκόπηση, κατά την οποία εισάγεται στον τράχηλο ένα τηλεσκόπιο 2-3 χιλιοστών


Λοιμώξεις τραχήλου

Οι λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας αν και ελέγχονται και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα με τις λοιμώξεις του κόλπου, διαφέρουν ως προς την εικόνα και ως προς τους παθογόνους μικροοργανισμούς που τις προκαλούν. Λοίμωξη στον τράχηλο της μήτρας προκαλεί ο γονόκοκκος, τα χλαμύδια, η τριχομονάδα, οι μύκητες, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα, οι κόκκοι. Σπανιότατα πια τον τράχηλο προσβάλλει και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Η διάγνωση εδώ γίνεται με λήψη καλλιέργειας αλλά από το εσωτερικό του τραχήλου ώστε να απομονωθούν τα παθογόνα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν αλλά και τα αναερόβια μικρόβια που υπάρχουν συχνά. Ειδικότερες εξετάσεις που γίνονται πέραν της καλλιέργειας από την περιοχή του τραχήλου της μήτρας ώστε να γίνει τυποποίηση διαφόρων μικροοργανισμών είναι οι εξής:

  • η άμεση μικροσκόπηση (για μύκητες, κόκκους, τριχομονάδες)
  • ο ανοσοφθορισμός (για τον έρπη)
  • Aνοσοενζυμική μέθοδος Elisa (για τα χλαμύδια)
  • PCR (για μελέτη DNA) 

Πολύποδες τραχήλου

Είναι καλοήθη ογκίδια που δημιουργούνται στον τράχηλο της μήτρας. Η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνει με την ηλικία. Το μήκος τους σπάνια ξεπερνάει το 1-1,5 cm. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία στην γυναικολογική εξέταση ή κατά τη λήψη του test Παπανικολάου.

Πολλές φορές τα ογκίδια αυτά είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αιμορραγίας ιδιαίτερα μετά τη Σεξουαλική επαφή. Επειδή η εμφάνιση των πολύποδων στον τράχηλο συνυπάρχει σε ένα μικρό ποσοστό με κακοήθειες του σώματος της μήτρας – ενδομήτριο, σήμερα επικρατεί η άποψη να αφαιρούνται και να ακολουθεί ένας καθαρισμός της ενδομητρικής κοιλότητας (Απόξεση). Το υλικό που λαμβάνεται με την επέμβαση εξετάζεται ιστολογικά.

Το ίδιο ισχύει και με τους πολύποδες που βρίσκονται μέσα στη κοιλότητα της μήτρας. Σε συχνότητα 8 -10% συνυπάρχουν με αδενοκαρκίνωμα του ενδομητρίου σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Προκαλούν διαταραχές περιόδου ενώ μπορεί ακόμα να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και διαστολή του τραχηλικού στομίου. Αν επιμολυνθούν, προκαλούν δύσοσμες εκκρίσεις. Η γυναίκα πονάει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Σήμερα βλέπουμε πολύ συχνά την εμφάνιση πολύποδων ενδομητρίου σε μικρής ηλικίας γυναίκες. Συνήθως τους ανακαλύπτουμε σε τυχαία προληπτική -γυναικολογική εξέταση, στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ενώ άλλες φορές στην Υστεροσαλπιγγογραφία στα πλαίσια ελέγχου υπογονιμότητας. Το φαινόμενο θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν αυτές οι γυναίκες δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει.

Η επέμβαση εκλογής είναι η Υστεροσκόπηση. Το Υστεροσκόπιο είναι ένα ενδοσκόπιο με το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την ενδομητριακή κοιλότητα με άμεση οπτική επαφή. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχουμε και αφαιρούμε τους πολύποδες χωρίς να επηρεάζεται η ανατομική ακεραιότητα των ευαίσθητων γεννητικών οργάνων της γυναίκας.