Δυσμηνόρροια

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τον πόνο κατά τις μέρες της «περιόδου». Κλινικά μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε πρωτογενή και δευτερογενή Δυσμηνόρροια. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί το 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία είναι το επονομαζόμενο «Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο». Εκτός από τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί να εμφανίζεται ναυτία, πονοκέφαλος, τάση προς έμετο, οσφυαλγία και αίσθημα αδιαθεσίας. Όλα αυτά συνήθως ξεκινούν πριν την έναρξη της εμμηνορρυσίας και κορυφώνονται τις 3 πρώτες μέρες.

Αιτιολογία

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες τίθεται θέμα ανατομικών παραλλαγών και περαιτέρω παθολογίας (π.χ. συμπτώματα ενδομητρίωσης, κύστεις ωοθηκών), η όλη συμπτωματολογία οφείλεται σε καθαρά ορμονικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, κύρια αιτία αποτελούν οι προσταγλανδίνες, ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι ορμόνες αυτές επιδρούν κυρίως στα τοιχώματα της μήτρας προκαλώντας σπασμούς οι οποίοι έχουν σαν σκοπό την διακοπή της αιμορραγίας και την απομάκρυνση του αίματος από την κοιλότητα της μήτρας. Η όλη αυτή φυσική διαδικασία προκαλεί τα συμπτώματα πόνου. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες με έντονη εκδήλωση των προαναφερθέντων δυσάρεστων συμπτωμάτων παράγουν μεγάλες αναλογικά ποσότητες προσταγλανδινών.

 

Θεραπεία

Ο πόνος κατά την περίοδο είναι ένα σύμπτωμα με το οποίο μια γυναίκα μαθαίνει να ζει και το οποίο τη συνοδεύει μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Για πολλές όμως γυναίκες τα συμπτώματα είναι πέραν του ανεκτού και κατά συνέπεια η συμβουλή ενός γυναικολόγου θα ήταν χρήσιμη.

Έτσι λοιπόν το σύνολο των συμπτωμάτων μπορεί να μετριαστεί με μερικά απλά και εύκολα βήματα:

  • Λήψη συμπληρωμάτων Ασβεστίου ή τροφών πλούσιες σε Ασβέστιο (ξηροί καρποί, σιτάρι, μπανάνες, σίκαλη, σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο)
  • Θερμά επιθέματα ή ένα ζεστό μπάνιο. Μια θερμοφόρα πάνω στην κάτω κοιλιακή χώρα γαληνεύει τους σπασμούς. Η σάουνα επίσης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου.
  • Άθληση: Βοηθάει μέσω της καλύτερης φυσικής κατάστασης και της καλύτερης αιμάτωσης της περιοχής, προλαμβάνοντας τον πόνο.
  • Φυτικά σκευάσματα: Είτε σε μορφή ροφημάτων (Χαμομήλι, Κανέλλα με γαρύφαλλο, Βασιλικός) είτε σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής
  • Αποχή από το αλάτι και τη ζάχαρη καθώς αυξάνουν την κατακράτηση υγρών εκείνες τις μέρες.
  • Λήψη συμπληρωμάτων Σιδήρου: Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου, της ναυτίας και της καταβολής μέσω της γρήγορης αναπλήρωσης του απολεσθέντος αίματος
  • Φαρμακευτική Αγωγή

Οι αυξημένες προσταγλανδίνες φαίνεται πως είναι η αιτία που προκαλούνται συσπάσεις στη μήτρα και πόνος.

Ορισμένα αναλγητικά, που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών  φαρμακων (ΜΣΑΦ), στοχεύουν στο να μειώσουν την ποσότητα προσταγλανδινών που παράγονται από το σώμα ώστε να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τις κράμπες που οφείλονται σε αυτό τον παράγοντα.

Τα ΜΣΑΦ έχουν καλύτερο αποτέλεσμα εάν ληφθούν άμεσα κατά την έναρξη της περιόδου ή του πόνου και μπορούν να ληφθούν για 1 ή 2 ημέρες. Οι γυναίκες με αιμορραγικές διαταραχές, άσθμα, αλλεργία στην ασπιρίνη, ηπατική βλάβη, διαταραχές του στομάχου ή έλκη δεν πρέπει να λαμβάνουν ΜΣΑΦ. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επιπλέον μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τα σπασμολυτικά σκευάσματα τα οποία ελαττώνουν την ένταση των σπασμών της μήτρας, όπως επίσης και συγκεκριμένα αντισυλληπτικά με επιλεκτική επίδραση επί των προσταγλανδινών,

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?