Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης σας – το πρώτο τρίμηνο – χαρακτηρίζονται από γρήγορες αλλαγές τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Για εσάς, οι φυσικές αλλαγές του πρώτου τριμήνου μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο στήθος, κόπωση και ναυτία. Τα συναισθήματά σας μπορεί να εναλλάσσονται και να νιώθετε από ενθουσιασμό έως και άγχος.

Για το μωρό σας, το πρώτο τρίμηνο είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης και σχηματισμού. Ο εγκέφαλος του μωρού σας, ο νωτιαίος μυελός και άλλα όργανά του αρχίζουν να σχηματίζονται. Μεταξύ αυτών και η καρδιά του μωρού σας που θα την ακούσετε στον υπέρηχο να χτυπάει. Επίσης τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του μωρού σας αυτή την περίοδο, αρχίζουν να παίρνουν σχήμα.

Με την διαπίστωση της εγκυμοσύνης σας ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου.

Θα μάθετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αλλά και στη συνέχεια, ώστε να κάνετε τον προγραμματισμό σας και να φροντίσετε τον εαυτός σας και το μωρό σας όσο το δυνατόν καλύτερα.

 

Βασικές εξετάσεις 1ου τριμήνου

Υπερηχογράφημα: Κατά την 6η – 7η εβδομάδα θα υποβληθείτε στο πρώτο υπερηχογράφημα του τριμήνου. Εκεί θα φανεί το σημείο εμφύτευσης, (εντός ή εκτός μήτρας) και πιθανότατα να ακούσετε για πρώτη φορά την καρδούλα του μωρού σας να χτυπάει.

Εξετάσεις αίματος, ούρων και τεστ Παπ: Στο πρώτο τρίμηνο θα κληθείτε να κάνετε ένα πλήρες τσεκ-απ. Με τις εξετάσεις αυτές ελέγχουμε αν υπάρχουν ασθένειες όπως, ερυθρά, μεσογειακή αναιμία, aids, ηπατίτιδες, τοξοπλάσμωση, μεγαλοκυτταροϊός και οτιδήποτε άλλο μπορεί να απειλήσει την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης σας.

Αυχενική διαφάνεια: Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις που γίνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ελέγχει την παρουσία (συγκέντρωση) υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου. Η ποσότητα του υγρού που υπάρχει σε αυτό το σημείο ποικίλει μεταξύ των εμβρύων και η αυξημένη ποσότητά του σε συνδυασμό με κάποια άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα αποτελεί σημαντικό δείκτη για αύξηση της πιθανότητας το έμβρυο να παρουσιάζει κάποια χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία όπως σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13, κ.α.