Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Ο HPV είναι ένας ιός. Όπως όλοι οι ιοί, ο HPV προκαλεί μόλυνση μόλις εισέλθει στα κύτταρα. Όταν βρίσκεται μέσα σε ένα κύτταρο, ο HPV παίρνει τον έλεγχο των εσωτερικών μηχανισμών του και τους χρησιμοποιεί για να κάνει αντίγραφα του ίδιου κυττάρου . Αυτά τα αντίγραφα μολύνουν έπειτα άλλα κοντινά κύτταρα.δυλωμάτων.

Πόσα είδη HPV υπάρχουν;

Υπάρχουν περισσότεροι από 190 τύποι του ιού HPV. Περίπου 40 τύποι μολύνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων των ανδρών και των γυναικών και εξαπλώνονται κατά την επαφή του δέρματος με το δέρμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη από τον HPV;

Η λοίμωξη από τον HPV είναι η συνηθέστερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ). Σχεδόν όλοι όσοι είναι σεξουαλικά ενεργοί θα έρθουν σε επαφή με μια λοίμωξη από τον HPV κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον HPV;

Όπως και πολλά άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), η λοίμωξη από τον HPV συχνά δεν έχει συμπτώματα. Το μολυσμένο άτομο συνήθως δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί και μπορεί να περάσει εν αγνοία του τη μόλυνση σε άλλους.

 

Ποιες ασθένειες προκαλούνται από τον HPV;

Ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες ασθένειες:

  • Γεννητικά κονδυλώματα– Περίπου 12 τύποι του ιού HPV προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αυτοί οι τύποι ονομάζονται “τύποι χαμηλού κινδύνου”. Οι περισσότερες περιπτώσεις κονδυλωμάτων γεννητικών οργάνων προκαλούνται από δύο τύπους HPV χαμηλού κινδύνου τους τύπους 6 και 11. Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό του κόλπου ή στο πέος και μπορεί να εξαπλωθούν σε κοντινά σημεία του δέρματος. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να αναπτυχθούν γύρω από τον πρωκτό, το αιδοίο ή τον τράχηλο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν είναι καρκίνος και δεν μετατρέπονται σε καρκίνο και μπορούν να αφαιρεθούν με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργικά.
  • Καρκίνος – Τουλάχιστον 13 τύποι του HPV συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου, του πρωκτού, του κόλπου, του πέους, του στόματος και του λαιμού. Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο είναι γνωστοί ως «τύποι υψηλού κινδύνου». Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV προκαλούνται από δύο μόνο τύπους HPV υψηλού κινδύνου, τους τύπους 16 και 18.

 

Πως θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Η θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα είναι εξατομικεύεται για κάθε ασθενή. Στις περιπτώσεις υποτροπών και πολλαπλών αλλοιώσεων συνήθως επιλέγονται οι χειρουργικές θεραπείες για την καταστροφή των κονδυλωμάτων με κρυοπηξία, διαθερμία ή laser διοξειδίου του άνθρακα.

 

Πρόληψη

Η χρήση προφυλακτικού συνιστάται, ωστόσο μόνο περιορίζει και δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Από πρόσφατες μελέτες φαίνεται ότι η χρήση προφυλακτικού για λίγους μήνες μετά τη θεραπεία, περιορίζει και το ποσοστό υποτροπών. Αποτελεσματική πρόληψη παρέχει το τετραδύναμο εμβόλιο  που κυκλοφορεί στη χώρα μας και καλύπτει εκτός από τους HPV τύπους 16 – 18 και τους τύπους 6-11, που ευθύνονται για το 91% των περιπτώσεων οξυτενών κονδυλωμάτων.