Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση από τους πρωτοπόρους Edwards  και Steptoe, το 1978, ήταν αποτέλεσμα παρακολούθησης ενός φυσικού κύκλου έμμηνου ρήσης, δηλαδή, της φυσιολογικής διαδικασίας ωρίμανσης του ωαρίου,  χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων για ανάπτυξη περισσότερων ωοθυλακίων ώστε να είναι δυνατή στη συνέχεια η λήψη πολλών ωαρίων.

 

Εξωσωματική με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου είναι μια διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα δεν υποβάλλεται σε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών δηλαδή σε ενέσιμη αγωγή για την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων ώστε στη συνέχεια να γίνει η λήψη πολλαπλών ωαρίων για να γονιμοποιηθούν και να προκύψουν πολλά έμβρυα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, αφορά στο ένα και μοναδικό ωάριο που παράγεται σε ένα φυσικό εμμηνορροϊκό κύκλο, το οποίο μετά από παρακολούθηση συλλέγεται, στη συνέχεια γονιμοποιείται και το έμβρυο που θα προκύψει μεταφέρεται στη μήτρα.

 

Εξωσωματική χωρίς φάρμακα σε φυσικό κύκλο βήμα προς βήμα.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, η γυναίκα παρακολουθείται με αιματολογικούς και υπερηχογραφικούς ελέγχους, μέχρι να διαπιστωθεί ότι το ωοθυλάκιό της έχει φθάσει στο κατάλληλο μέγεθος. Τότε χορηγείται μία και μόνο δόση ορμόνης που βοηθά στην ωρίμανσή του ωαρίου, προκειμένου να προχωρήσουμε στη λήψη του, 36 ώρες αργότερα. Το ωάριο γονιμοποιείται στο εργαστήριο με το σπερματοζωάριο και εν συνεχεία, σαν έμβρυο πλέον, μεταφέρεται στη μήτρα.

 

Φυσικός κύκλος: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αν και η μέθοδος αυτή έρχεται πιο κοντά στη φυσική λειτουργία του σώματος της γυναίκας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Πλεονεκτήματα

Όπως ήδη αναφέραμε η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο δεν απαιτεί τη λήψη φαρμάκων από τη γυναίκα, για την παραγωγή πολλών ωαρίων. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Η διαδικασία της εξωσωματικής με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, μας επιτρέπει να επαναλάβουμε την προσπάθεια στον αμέσως επόμενο κύκλο της, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε δύο και τρεις μήνες για την επόμενη προσπάθεια όπως συμβαίνει όταν έχουμε ακολουθήσει την άλλη μέθοδο της διέγερσης των ωοθηκών. Στα θετικά της μεθόδου υπολογίζεται η αποφυγή των πολύδυμων κυήσεων και το ότι είναι πιο οικονομική καθώς δεν επιβαρύνεται με το κόστος των φαρμάκων.

 

 Μειονεκτήματα

Τα ποσοστά γεννήσεων είναι χαμηλότερα ανά θεραπεία σε φυσικό κύκλο σε σχέση με εκείνα της εξωσωματικής με διέγερση ωοθηκών, διότι η πιθανότητα ενός μόνο ωαρίου να δημιουργήσει ένα έμβρυο που θα προχωρήσει σε κύηση είναι μικρότερη σε σχέση με τους κύκλους διέγερσης κατά τους οποίους συλλέγονται περισσότερα ωάρια και κατ’ εξακολούθηση δημιουργούνται περισσότερα έμβρυα.

Ένα άλλο μειονέκτημα της εξωσωματικής με φυσικό κύκλο είναι τα υψηλά ποσοστά ακύρωσης (περίπου 30%) είτε λόγω πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας, είτε λόγω μη εύρεσης ωαρίου στην ωοληψία ή μη γονιμοποίησης του ωαρίου.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο φυσικός κύκλος;

Η εξωσωματική με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου ενδείκνυται:

  • Σε γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πάρουν φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών
  • Σε γυναίκες με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής με διέγερση ωοθηκών στο παρελθόν.
  • Σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας