2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: 14η – 27η εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης – από τέσσερις έως έξι μήνες – ίσως να παρατηρείτε ότι αισθάνεστε καλύτερα από ότι στην αρχή. Τώρα είναι η ώρα να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας!

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το μωρό σας αρχίζει να φαίνεται πιο ολοκληρωμένο. Στα συμπτώματα του δεύτερου τριμήνου ενδέχεται να περιλαμβάνεται η αύξηση του μεγέθους τους στήθους σας, κάποιες αλλαγές ίσως στο δέρμα σας και τώρα θα αρχίσει γίνεται πιο εμφανής η κοιλιά σας. Το μωρό σας στο δεύτερο τρίμηνο θ΄ αρχίσει να μετακινείται και αποκτά την ικανότητα να ακούει. Στην 20η  εβδομάδα, θα βρίσκεστε στα μισά της εγκυμοσύνης σας.

Οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας παραμένουν σημαντικές κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Πείτε στο γιατρό σας αν κάτι σας προβληματίζει ακόμα κι αν φαίνεται ασήμαντο.

 

Βασικές εξετάσεις 2ου τριμήνου εγκυμοσύνης

Υπερηχογράφημα β’ επιπέδου:

Μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης η έγκυος πρέπει να υποβάλλεται στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, από ιατρό εξειδικευμένο στο εμβρϋικό υπερηχογράφημα. Είναι μια εξέταση που διαρκεί απο 20 έως 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος εκτιμάται η ανάπτυξη και η μορφολογία του εμβρύου, ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η αιμάτωση της μήτρας κ.ά.

Με το μορφολογικό υπερηχογράφημα του δευτέρου τριμήνου, δύνανται να ανιχνευτούν το 60% των 10% των εμβρύων με σύνδρομο Down που δεν ανιχνεύτηκαν στο πρώτο τρίμηνο.

Αμνιοπαρακέντηση:

Στην περίπτωση που ανιχνευθούν στοιχεία υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, προτείνεται στην έγκυο να υποβληθεί σε  αμνιοπαρακέντηση, δηλαδή η λήψη αμνιακού υγρού για προσδιορισμό των εμβρϋικών χρωμοσωμάτων (καρυότυπος). Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται μετά την 14 η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Για τη συγκεκριμένη εξέταση δεν χρειάζεται αναισθησία. Γίνεται παρακέντηση, με υπερηχογραφική καθοδήγηση για τη λήψη 20cc αμνιακού υγρού.

Η έγκυος αναπαύεται για λίγη ώρα μετά την αμνιοπαρακέντηση, και μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Συνήθως συστήνεται ανάπαυση στο σπίτι για 24 ώρες μετά την εξέταση. Τα πρώτα αποτελέσματα για την τρισωμία 21 βγαίνουν σε 48 ώρες, ενώ για τον ολοκληρωμένο καρυότυπο χρειάζονται περίπου 15 μέρες. Η εξέταση προτείνεται επίσης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν ανιχνευθεί ή όχι άλλα ύποπτα για χρωμοσωμική ανωμαλία, ευρήματα. 

Καμπύλη σακχάρου

Για να ελεγχθεί εάν υπάρχει διαβήτης κύησης, μεταξύ 23ης και 26ης εβδομάδας γίνεται στις εγκύους η καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη. Η καμπύλη σακχάρου, όπως λέγεται, είναι μια πολύ σημαντική εξέταση στην οποία είναι απαραίτητο να υποβάλλονται όλες οι έγκυοι. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει την πιθανότητα διαταραχής στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Δεν είναι ανάγκη να ανήκετε σε «ομάδα υψηλού κινδύνου» για να βρεθείτε αντιμέτωπη με το διαβήτη κύησης καθώς αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια έγκυο. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες, ιδιαίτερα αν υπάρχει ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή η εξέταση καμπύλης σακχάρου είναι παθολογική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σωστή διατροφή, η ελαφριά άσκηση και οι τακτικές μετρήσεις του σακχάρου του αίματος αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί ινσουλίνη. Επίσης, πρέπει να κάνετε συχνά υπερηχογραφήματα για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού και την ποσότητα του αμνιακού υγρού, που τείνει να αυξάνεται όταν το σάκχαρο δεν είναι καλά ρυθμισμένο.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?