- Τι είναι η πρωινή αδιαθεσία;
- Τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία;
- Πόσο καιρό συνήθως διαρκεί η πρωινή αδιαθεσία;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη;
- Πότε η πρωινή αδιαθεσία θεωρείται σοβαρή;
- Υπάρχει θεραπεία για την πρωινή αδιαθεσία;
- Τι μπορώ να κάνω για να μειωθούν τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;
- Πώς θεραπεύονται τα σοβαρά συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;
Τι είναι η πρωινή αδιαθεσία;
Η ναυτία και ο εμετός που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, αποκαλούνται «πρωινή αδιαθεσία». Παρά το όνομά της, η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία;
Παρά το γεγονός ότι κανένας δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία, φαίνεται ότι μπορεί σημαντικό ρόλο παίζει, η αύξηση των επιπέδων των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πόσο καιρό συνήθως διαρκεί η πρωινή αδιαθεσία;
Στις περισσότερες γυναίκες, τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμέτου είναι ήπια και υποχωρούν στο διάστημα μετά το πρώτο τρίμηνο έως τα μέσα της εγκυμοσύνης.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη;
Οι ήπιες περιπτώσεις ναυτίας και εμέτου δεν βλάπτουν την υγεία σας ή την υγεία του μωρού σας. Σε καμία περίπτωση η πρωινή αδιαθεσία δεν σημαίνει ότι το μωρό σας έχει πρόβλημα.
Πότε η πρωινή αδιαθεσία θεωρείται σοβαρή;
Η πρωινή αδιαθεσία θεωρείται σοβαρή, αν οτιδήποτε τρώτε και πίνετε σας προκαλεί εμέτους κι αν αρχίσετε να χάνετε βάρος. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερέμεση της κύησης. Αν και είναι σπάνια κατάσταση 0,5-2% των κυήσεων, αν η υπερέμεση της κύησης αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και να προκαλέσει ηπατική και νεφρική βλάβη. Αυτές οι επιπλοκές είναι πλέον σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η κορύφωση της δράσης της υπερέμεση κύησης παρατηρείται συνήθως κατά την 8η – 9η εβδομάδα και συνήθως υποχωρεί μετά την 14η εβδομάδα.
Η αιτιολογία της υπερέμεσης είναι άγνωστη.
Υπάρχει θεραπεία για την πρωινή αδιαθεσία;
Δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωινή αδιαθεσία. Κάποια έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που παίρνουν τακτικά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής κατά το χρόνο που καθίστανται έγκυες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρές περιπτώσεις της ασθένειας πρωινού.
Τι μπορώ να κάνω για να μειωθούν τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;
Εάν αντιμετωπίζετε πρωινή αδιαθεσία, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τα οποία ίσως σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.
- Άφθονη ξεκούραση.
- Αποφύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν.
- Να τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα κάθε ημέρα, αντί για τρία μεγάλα.
- Δοκιμάστε να τρώτε μερικά κράκερς πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί. Μπορεί να βοηθήσουν τη λειτουργία του στομαχιού σας.
- Να τρώτε μικρά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, (όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι), κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Αποφύγετε τα πικάντικα και τα λιπαρά τρόφιμα.
Υπάρχουν κάποια φυτικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν;
Μην δοκιμάσετε κανένα συμπλήρωμα διατροφής και καμία θεραπεία αν δεν σας τη συστήσει ο γιατρός σας.
Πώς θεραπεύονται τα σοβαρά συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;
Ο γιατρός σας θα διαγνώσει αν η ναυτία και ο εμετός οφείλονται στην πρωινή αδιαθεσία ή αν υπάρχει άλλη αιτία. Αν οι άλλες αιτίες αποκλειστούν τότε, μπορούν να χορηγηθούν ορισμένα φάρμακα για την καταπολέμηση της ναυτίας και του έμετου. Εάν έχετε πάθει αφυδάτωση από την απώλεια υγρών, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε και να λάβετε τα υγρά ενδοφλεβίως.