Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Συμβουλές εγκυμοσύνης… μόνο για υποψήφιους μπαμπάδες.

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, η μητέρα, δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που περιμένει την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας. Ο ρόλος σας, ως πατέρα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι καθοριστικός και ουσιώδης καθ’ όλη τη διάρκεια των περίπου 40 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Μπορεί να μην γνωρίζετε πως να χειριστείτε όλες τις καταστάσεις που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές της συντρόφου σας, αλλά το να είστε καλός ακροατής είναι πολύ σημαντικό.

Επιπλέον, υπάρχουν πολύ ωραία πράγματα και καταστάσεις που σας περιμένουν, γι΄ αυτό πάρτε μια ιδέα διαβάζοντας τα παρακάτω.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγχαρητήρια! Πρόκειται να γίνετε μπαμπάς! Και σίγουρα, εκτός από το να αναρωτιέστε, πώς θα είστε ως μπαμπάς και πώς θα είναι η σύντροφός σας ως μαμά και τι όνομα θα δώσετε στο παιδί σας, θα αναρωτιέστε επίσης και πώς θα είναι η σεξουαλική σας ζωή κατά τη διάρκεια των επόμενων εννέα μηνών. Είτε είστε ενθουσιασμένος ή φοβισμένος διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις σεξουαλικές επαφές με την έγκυο σύντροφό σας.

Είναι πραγματικά “τόσο κουρασμένη”;

Το σώμα της συντρόφου σας δημιουργεί ένα μωρό από το μηδέν κι αυτό απαιτεί πολλή ενέργεια. Εκτός από το γεγονός, ότι το σύνολο σχεδόν, των βιολογικών της πόρων καταναλώνονται για τη δημιουργία ενός ανθρώπου, επιπλέον δόσεις προγεστερόνης ξεχύνονται στο αίμα της στην αρχή της εγκυμοσύνης κάνοντάς την εξαιρετικά υποτονική και με συχνή υπνηλία. Σε αυτή τη διαδικασία πολύ συχνά προστίθεται και η ναυτία, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Έτσι, μην εκπλαγείτε και μην νιώσετε προσβεβλημένος, αν η γυναίκα σας πέφτει για ύπνο από τις 8 μ.μ., κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Συνήθως σε αυτή την κατάσταση οι γυναίκες νιώθουν κουρασμένες για να κάνουν οτιδήποτε, πόσο μάλλον για το σεξ. Επιπλέον ένα από τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ανεπάρκεια σιδήρου γεγονός που μπορεί να κάνει τη σύντροφό σας να νιώθει, υπερβολικά κουρασμένη.

Και η υπερβολική σεξουαλική επιθυμία προκαλείται από τις ίδιες ορμόνες!

Μερικές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν εντονότερη σεξουαλική επιθυμία από ποτέ! Κι όμως οι ίδιες ορμόνες που κάνουν κάποιες εγκύους να αισθάνονται αδύναμες, μπορούν να κάνουν άλλες να νιώθουν ιδιαίτερα ορμητικές με μεγάλη επιθυμία για σεξ. Επιπλέον η αυξημένη ροή αίματος που παρατηρείται στην εγκυμοσύνη, μπορεί να συμβαίνει και στην περιοχή των γεννητικών της οργάνων εντείνοντας την επιθυμία της. Αν λοιπόν ανήκετε σ΄ αυτή την κατηγορία, βεβαιωθείτε ότι η σύντροφός σας κοιμάται αρκετά ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη υγεία της και την υγεία του εμβρύου. Επίσης μην παρεξηγήσετε την κατάσταση. Η έντονη σεξουαλική ορμή της δεν σημαίνει ότι έχει έλλειψη μητρικού ενστίκτου.

Το δεύτερο τρίμηνο είναι η καλύτερη περίοδος!

Γιατί; Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η λίμπιντο της συντρόφου σας είναι πιθανό επηρεάζεται αρνητικά από το άγχος για την έκβαση της εγκυμοσύνης, από την πρωινή αδιαθεσία και τις ορμονικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου η αύξηση του μεγέθους της, η έντονη αίσθηση του μωρού, κάποιοι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά και μια εγκράτεια που επιβάλλεται για λίγο κατά τον 8ο μήνα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σεξουαλικές επαφές.

Άρα αυτό κάνει το δεύτερο τρίμηνο να μοιάζει με μια ανάπαυλα, στις διάφορες ενοχλητικές αλλά και τις λιγότερο έντονες δυσανεξίες. Το δεύτερο τρίμηνο είναι επίσης μια περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες εμφανίζουν τη λάμψη της εγκυμοσύνης και παρουσιάζουν επίσης, αύξηση της ενέργειας και της επιθυμίας τους.

Το έμβρυο ΔΕΝ κινδυνεύει όταν κάνετε σεξ.

Μείνετε ήσυχοι, το μωρό, δεν κινδυνεύει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. To μωρό σας είναι καλά προστατευμένο μέσα στον γεμάτο υγρό, αμνιακό σάκο της συντρόφου σας. Και σε καμιά περίπτωση, με κανένα τρόπο το μωρό σας δεν μπορεί να «γνωρίζει» ή να αισθάνεται τι γίνεται από τους γονείς του.

Δοκιμάστε νέες θέσεις

Η αύξηση του μεγέθους της συντρόφου σας, ίσως δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τις ίδιες θέσεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αλλάξετε θέσεις και να βρείτε εκείνες που θα κάνουν εσάς αλλά κυρίως τη σύντροφό σας, να νιώθει πιο άνετα.

Συνήθως μετά τον τέταρτο μήνα που το βάρος της μήτρας αυξάνεται και πιέζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, καλό είναι να χρησιμοποιούνται θέσεις που δεν πιέζουν από μπροστά την κοιλιά.

Παραμείνετε “άοσμος”, σε κάθε περίπτωση.

Αν δεν το έχετε ήδη παρατηρήσει, η όσφρηση της συζύγου σας είναι πιο έντονη από ποτέ, χάρη στα επιπλέον οιστρογόνα που κυκλοφορούν στο σώμα της. Οι μυρωδιές ακόμη κι αν για όλους τους άλλους δεν είναι ενοχλητικές, σ΄ εκείνη μπορεί να προκαλέσουν ναυτία κι εμετό.

Γι΄ αυτό ακολουθείστε κάποιους κανόνες κι αλλάξτε το αφρόλουτρο, το σαμπουάν ή το after shave σας, αν μυρίζουν πολύ έντονα και προτιμήστε προϊόντα υγιεινής με λιγότερο έντονο άρωμα ή τελείως άοσμα.

Μπορεί το sex να προκαλέσει τοκετό;

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυστηρή επιστημονική απόδειξη, πολλοί γιατροί προτείνουν τη σεξουαλική επαφή ως τον τρόπο για να προκληθεί η έναρξη του τοκετού σε γυναίκες που είναι στην ώρα τους ή που έχει περάσει η ημερομηνία πρόβλεψης. Κι αυτό γιατί το σπέρμα περιέχει μια ορμόνη που ονομάζεται προσταγλανδίνη, η οποία μπορεί να διεγείρει τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσει συστολές. Αλλά μην ανησυχείτε: Το σεξ δεν θα προκαλέσει πρόωρο τοκετό σε μια κατά τα άλλα υγιή εγκυμοσύνη.

Πότε πρέπει να είστε εγκρατείς;

Ενώ το σεξ είναι απολύτως ασφαλές κατά τη διάρκεια μιας υγιούς εγκυμοσύνης, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να απαιτηθεί εγκράτεια.

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει γι΄ αυτό, αν η σύντροφός σας έχει ιστορικό πρόωρου τοκετού, πρόδρομου πλακούντα (όταν δηλ. ο πλακούντας καλύπτει τον τράχηλο), ανεπάρκειας του τραχήλου της μήτρας ή διαστολής του τραχήλου της μήτρας.

Το σεξ μπορεί επίσης να απαγορευτεί αν η σύντροφός σας είχε μια ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή κοιλιακές κράμπες. Εάν έχετε ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα επίσης πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ.

Πείτε της πόσο όμορφη είναι…

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα χάνει τον έλεγχο της εμφάνισης του σώματός της. Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό για πολλές γυναίκες που μπορεί να ανησυχούν ότι το σώμα τους δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Κι ενώ μπορεί να γνωρίζει, ότι όλα γίνονται για έναν μεγαλειώδη σκοπό, όπως το να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, ωστόσο δεν αποκλείεται να νιώθει ψυχολογικά άσχημα εξαιτίας της εμφάνισής της και να χάσει την επιθυμία της για σεξ. Καλό θα ήταν λοιπόν να την καθησυχάσετε και να την διαβεβαιώσετε ότι ακόμη την βρίσκετε ελκυστική κι επιθυμητή. Βοηθήστε την να δει την πραγματική ομορφιά αυτής της αλλαγής.