Γυναικολογική Υγεία, Eγκυμοσύνη

Έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση: Μπορώ να μείνω έγκυος ξανά;

Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Σχεδόν όλες οι εξωμήτριες κυήσεις εντοπίζονται στις σάλπιγγες. Σπανιότερα μπορεί εντοπισθούν στις ωοθήκες ή σε κάποιο άλλο όργανο μέσα στην κοιλιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης;

Στην αρχή, μια έκτοπη εγκυμοσύνη συνήθως μοιάζει με την κανονική εγκυμοσύνη. Η γυναίκα έχει θετικό τεστ εγκυμοσύνης καθυστέρηση και μπορεί να χάσει ένα κύκλο περιόδου. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, ευαισθησία στο στήθος και κόπωση. Μετά από 4-10 εβδομάδες έκτοπης εγκυμοσύνης, ωστόσο, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποδεικνύουν μια ανώμαλη εγκυμοσύνη.

Η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ανώμαλη κολπική αιμορραγία: Αιμορραγία που δεν συμβαίνει κατά το χρόνο της κανονικής περιόδου σας και η οποία μπορεί να είναι ελαφριά ή βαριά.
  • Κοιλιακός πόνος: Ξαφνικός και οξύς πόνος χωρίς ανακούφιση ή πόνος που έρχεται και φεύγει. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο στη μία πλευρά.
  • Πόνος στον ώμο : στο σημείο που ενώνεται με τον βραχίονα, από αίμα που μπορεί να συσσωρευθεί κάτω από το διάφραγμα ανάμεσα στο στήθος και το στομάχι. Αυτό ο πόνος γίνεται αισθητός στον ώμο όταν είστε ξαπλωμένη.
  • Αίσθημα αδυναμίας, ζάλης ή λιποθυμίας: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της απώλειας αίματος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πριν αρχίσετε να υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της έκτοπης κύησης;

Η διάγνωση της έκτοπης κύησης μπορεί να γίνει:

  • με γυναικολογική εξέταση
  • με έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του παλμού (χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να σημαίνει εσωτερική αιμορραγία).
  • με υπερηχογράφημα
  • με εξέταση αίματος για την ανίχευση της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG).

Τι θεραπεία υπάρχει για έκτοπη κύηση;

Η θεραπεία της έκτοπης κύησης μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή – αν η έκτοπη κύηση διαγνωστεί νωρίς – και με χειρουργική επέμβαση. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η λαπαρασκοπική επέμβαση για την απομάκρυνση του κυήματος.

Μπορεί να επιτευχθεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά την επέμβαση;

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και δεν έχουν αφαιρεθεί οι σάλπιγγές σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Αν ωστόσο η διάγνωση ή η θεραπεία καθυστερήσει ή να δεν υπάρξει διάγνωση είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Εσωτερική αιμορραγία: Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και σοβαρές επιπλοκές για την υγεία της γυναίκας.

Βλάβη στις σάλπιγγες: Η μη έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις σάλπιγγες και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικής έκτοπης κύησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη παραμένει εφικτή ακόμη και αν αφαιρεθεί μία σάλπιγγα. Εάν αφαιρεθούν και οι δύο τότε το ζευγάρι θα πρέπει να καταφύγει στις μεθόδους της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.