Ενδιαφέροντα Νέα

Πώς το άγχος «φρενάρει» την ανδρική γονιμότητα

Είναι γεγονός ότι το άγχος έχει αναγνωριστεί από καιρό ως παράγοντας κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα και ως προς την ανδρική γονιμότητα όπως δείχνουν πολλές και σημαντικές μελέτες παγκοσμίως.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Fertility and Sterility δείχνει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει δραστικά την ποιότητα του σπέρματος, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα.

Πώς; Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών μπορεί μεταξύ άλλων παραγόντων να επηρεαστεί και από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες που έζησαν δύο ή περισσότερα έντονα αγχωτικά συμβάντα στη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από τη διενέργεια της μελέτης είχαν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους άνδρες που δεν έζησαν αγχωτικά συμβάντα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις στρες και, ως εκ τούτου, βρίσκει συσχετισμούς με μειωμένη ποιότητα σπέρματος.

b>Πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσο άγχος, πόσες αγχωτικές καταστάσεις, επηρεάζουν τελικά την ποιότητα του σπέρματος, ωστόσο υπάρχουν κάποιες θεωρίες που εξηγούν το μηχανισμό δράσης του stress στην ανδρική γονιμότητα.

Μία από αυτές υποστηρίζει ότι το άγχος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση των γλυκοκορτικοειδών – στεροειδών ορμονών που επηρεάζουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών – που θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την παραγωγή σπέρματος.

Μια άλλη θεωρία, υποστηρίζει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συσχετιστεί με την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα.

Το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν. Οι δραστικές μορφές οξυγόνου και αζώτου, γνωστές και ως ελεύθερες ρίζες, βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA.

Διάγνωση και θεραπεία

Η πιο βασική εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής γονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα, μια εξέταση κατά την οποία ελέγχονται τα φυσικά χαρακτηριστικά καθώς και οι μικροσκοπικές παράμετροι του σπέρματος. Ωστόσο σήμερα διατίθενται μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις που καλύπτουν το σύνολο των διαφορετικών περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας κι εξασφαλίζουν μεγαλύτερο εύρος εξατομικευμένης ανάλυσης, όπως έλεγχος κατακερματισμού DNA, έλεγχος πρόσδεσης σε πολυμερή υαλουρονικού οξέως, έλεγχος οξειδωτικού στρες, NBT τεστ, έλεγχος ακροσωμικής αντίδρασης κ.α.

Βάσει των πληροφοριών που θα συγκεντρωθούν από όποια εξέταση κρίνεται απαραίτητη ή από συνδυασμό εξετάσεων ο ιατρός διαμορφώνει ολοκληρωμένη εικόνα για την ποιότητα του σπέρματος με αποτέλεσμα να επιλέγεται άμεσα η κατάλληλη μέθοδος που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.