Μια από τις πολύ συχνές ανησυχίες που εκφράζουν οι εγκυμονούσες κατά τις επισκέψεις τους στο ιατρείο, είναι για το αν θα καταφέρουν να γίνουν «καλές» μητέρες. Ακόμη κι εκείνες οι γυναίκες που γίνονται μητέρες για δεύτερη φορά, ανησυχούν για το αν θα είναι επαρκείς ως προς το ρόλο τους.
Λίγες γυναίκες βρίσκουν εύκολο το μονοπάτι της μητρότητας. Οπότε αν έχετε τέτοιου είδους αγωνίες καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν είστε η μόνη! Αν και δεν υπάρχει ακριβής συνταγή για το πως να είστε καλή μητέρα, υπάρχουν κάποιες βασικές παραδοχές που μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να κρατάτε μια ισορροπημένη στάση απέναντι στον εαυτό σας και να μην είστε ιδιαίτερα αυστηρές ή ενοχικές.
Όπως όλες οι δεξιότητες στη ζωή μας μπορούν να βελτιώνονται και να αναπτύσσονται διαρκώς, έτσι συμβαίνει και με αυτές τις δεξιότητες που μας κάνουν στο τέλος της ημέρας να λέμε ότι τα πήγαμε καλά ως γονείς. Πρακτικά μιλώντας μην περιμένετε από την αρχή να είστε σε θέση να κάνετε τα πάντα γρήγορα και εύκολα. Ξεκινήστε εξασκώντας την υπομονή σας και συνηθίζοντας στις πολλές αγκαλιές.
Εξοικειωθείτε με τη σκέψη ότι όλα τα μωρά είναι μοναδικά κι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για ένα μωρό μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όσο σημαντική είναι η διατροφή, η αλλαγή της πάνας η φροντίδα της καθαριότητας του μωρού σας και η διαδικασία για τον βραδινό ύπνο του, το ίδιο σημαντικό είναι να είστε για το μωρό σας μια ήρεμη μαμά και να του δώσετε ένα ευτυχισμένο και ασφαλές σπίτι για να μεγαλώσει, πολλή αγάπη και προσοχή. Προετοιμαστείτε λοιπόν να παίξετε πολλά παιχνίδια, να τραγουδήσετε τραγούδια που σε άλλη περίπτωση ίσως να σας φαίνονταν ανόητα, να διαβάσετε με αστείες φωνές και δείτε το σαν μια ευκαιρία να εκφράσετε το παιδί που κρύβετε μέσα σας!
Η προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει
Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια και ανησυχείτε, δοκιμάστε να συζητήσετε με άλλους γονείς σχετικά με το πώς εκείνοι βιώνουν τη δική τους καθημερινότητα με τα παιδιά. Αν είναι μάλιστα δυνατόν περάστε λίγο χρόνο μαζί τους και βοηθήστε τους με τα μωρά τους.
Ρωτήστε το γιατρό σας για τα μαθήματα προγεννητικής και μεταγεννητικής αγωγής και προετοιμασίας νέων γονέων που μπορείτε να παρακολουθήσετε προκειμένου να πάρετε κάποια καθοδήγηση.
Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία διαθέσιμα σχετικά με τη μητρότητα και τους τρόπους για να φροντίσετε το μωρό σας, τα οποία μπορεί να σας δώσουν μερικές ιδέες. Ωστόσο, εάν διαβάσετε μερικά από αυτά, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι ακόμη και οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε πολλά θέματα μητρότητας, ακριβώς γιατί το αντικείμενο έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα των ανθρώπων.
Ζητήστε βοήθεια
Το να είσαι μαμά είναι στ΄ αλήθεια μια μεγάλη ευθύνη και μπορεί η σκέψη αυτή να σας προκαλεί νευρικότητα και ανασφάλεια. Σκεφτείτε όμως ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνη σας. Υπάρχουν πολλά άτομα από τα οποία μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές και βοήθεια. Αξιοποιήστε όλες τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σας και μην αφήνετε απ΄ έξω τον σύντροφό σας.
Ανταλλάξτε απόψεις και εμπειρίες με άλλες μαμάδες που μπορούν επίσης να είναι μια μεγάλη πηγή υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να δείτε πόσο φυσιολογικό είναι το γεγονός ότι ανησυχείτε για το αν είστε καλή μαμά. Είναι ένα σημάδι ότι σας ενδιαφέρει το μωρό σας και θέλετε να κάνετε τα πράγματα σωστά! Χρειάζεται να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας μέχρι να βρείτε σταδιακά τους ρυθμούς σας και το τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το μωρό σας.