Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την αυξημένη ευαισθησία των εγκύων γυναικών στον κοροναϊό COVID-19. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη φέρνει φυσικές αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν μερικές έγκυες γυναίκες πιο ευάλωτες σε ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με αναπνευστικά νοσήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη προτεραιότητα λόγω του αυξημένου κινδύνου ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, οι έγκυες γυναίκες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό που προσβάλλεται από τον κοροναϊό. Αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τον κοροναϊό, καθώς και όσα σχετίζονται με τις έγκυες γυναίκες και το αναπτυσσόμενο έμβρυο ή τα βρέφη.
Αυτά που είναι επί του παρόντος γνωστά -και οι πληροφορίες αυτές εξελίσσονται συνεχώς- βασίζονται στη γνώση σχετικά με τα προηγούμενα κρούσματα κοροναϊού (MERS-CoV και SARS-CoV) και στον μικρό αριθμό των 19 περιπτώσεων που αφορούν σε έγκυες γυναίκες.
Γενικότερα, ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη συμπεριφορά του σε εγκύους. Γενικότερα αν και είναι γνωστό πως οι έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα γρίπης, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι σε μια μορφή καταστολής συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες δεν γνωρίζουμε εάν συμβαίνει το ίδιο με τον κορωναϊό. Μέχρι στιγμής, οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον συγκεκριμένο ιό.
Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον κορωναϊό στην εγκυμοσύνη;
Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του κοροναϊού δεν είναι ακόμα γνωστός. Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη.
Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Συγκεκριμένα:
Υγιεινή χεριών:
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών.
- Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.
Υγιεινή του Αναπνευστικού:
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.
Αποφυγή συνωστισμού:
Αποφύγετε τους κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μην αμελείτε τον συχνό αερισμό του σπιτιού σας ή του χώρου στον οποίο εργάζεστε και παραμένετε για αρκετή ώρα.
Δυναμώστε το ανοσοποιητικό σας:
- με σωστή ενυδάτωση πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό ή αφεψήματα μέσα στην ημέρα
- με επαρκή ύπνο, φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ
- μην αφήνετε το φόβο και το άγχος για το αύριο να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας. Ζητήστε βοήθεια αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε.
- Κάνετε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σας για ξεκούραση
- Προσέξτε τη διατροφή σας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη ώστε να λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε κι επίσης να λαμβάνετε ανελλιπώς τα συμπληρώματα που σας συστήνει ο γιατρός σας.
Σε περίπτωση που έχετε παρουσιάσει διαβήτη της κύησης κατατάσσεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει να παραμείνετε στο σπίτι ή/και να εργάζεστε από εκεί καθώς και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.