Ενδιαφέροντα Νέα

Κατάψυξη ωαρίων: Το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης για τις σύγχρονες γυναίκες!

Ένας από τους πιο συχνούς προβληματισμούς των γυναικών κοντά στην ηλικία των 30 είναι αναμφίβολα το πότε θα γίνουν μητέρες, με δεδομένο ότι η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα και την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Κι όμως ο σημερινός τρόπος ζωής βρίσκει τις περισσότερες γυναίκες στα 30 τους, να είναι αδημιούργητες ακόμη επαγγελματικά και μόλις να ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία προς μια επιτυχημένη καριέρα.

Το δίλλημα καριέρα ή οικογένεια είναι από αυτά που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Η οικονομική κρίση, η ύφεση λόγω της πανδημίας αλλά και ο περιορισμός της επαφής των ανθρώπων για περισσότερο από ένα έτος έρχονται να προστεθούν στην αγωνία των γυναικών που δεν έχουν ούτε εδραιωθεί επαγγελματικά και οικονομικά αλλά ούτε έχουν τον κατάλληλο σύντροφο ώστε να αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές με βάση αυτά τα δεδομένα; Είναι αδιέξοδο; Πρέπει μια γυναίκα να αποφασίζει για οικογένεια με βάση την ηλικία και τη γονιμότητά της θυσιάζοντας άλλα πράγματα στη ζωή της;

Και σ΄ αυτές τις ερωτήσεις η απάντηση τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι γυναίκες έχουν πλέον επιλογή για να αποφασίζουν από άλλη βάση, από τη σωστή βάση. Οι γυναίκες πλέον μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους αν επιλέξουν να καταψύξουν τα ωάριά τους και να μεταθέσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα.

Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έκανε η επιστήμη προς τις γυναίκες. Η κατάψυξη ωαρίων δίνει πλέον στις γυναίκες τη δυνατότητα να παίζουν επί ίσοις όροις με τους άντρες στον επαγγελματικό στίβο αλλά και τη δυνατότητα να μην κάνουν συμβιβασμούς ζωής στην επιλογή συντρόφου, προκειμένου να γίνουν μητέρες.

Ποια είναι η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα ωάρια που γονιμοποιούνται πριν καταψυχθούν και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification).
Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία της απόψυξής τους. Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μια απόλυτα ρεαλιστική επιλογή για τις γυναίκες οι οποίες με την κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα, για όταν δηλαδή οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέψουν.