Αλλαγές στη διάθεση κατά την εγκυμοσύνη!
![](https://ppsathas.com/wp-content/uploads/2020/12/egkomosini-psixologia_ppsathas-672x448.jpg)
Οι συχνές και απότομες αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι μια γνωστή κατάσταση που συνήθως οφείλεται στις ορμονικές, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που σας συμβαίνουν. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις αλλαγές, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να κάνετε το διάστημα της εγκυμοσύνης σας πιο ευχάριστο και με λιγότερο άγχος και ένταση.
Τι προκαλεί τις εναλλαγές διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι γενικότερες αλλαγές στη σωματική και ψυχολογική κατάσταση της εγκύου είναι συνήθως η αιτία που της προκαλεί αλλαγή διάθεσης από τη μια στιγμή στην άλλη.
Η ορμονική διακύμανση είναι ίσως η πιο κοινή αιτία των αλλαγών στη διάθεση. Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, τα επίπεδα των ορμονών εγκυμοσύνης, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, αυξάνονται. Αυτό συνήθως δημιουργεί αισθήματα άγχους, λύπης, φόβου και απογοήτευσης.
Η ακραία κόπωση και η πρωινή αδιαθεσία που παρατηρούνται γενικά κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να ευθύνονται για τις αλλαγές στη διάθεσή σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξεχνάτε πράγματα ή ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σας ενοχλεί κι έχετε «περίεργη» διάθεση ή ότι έχετε άγχος για τα πάντα.
Η έλλειψη ύπνου, που συνήθως παρατηρείται όταν η κοιλιά μεγαλώνει μπορεί επίσης να είναι άλλη μια αιτία αλλαγής στη διάθεσή σας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ευερέθιστη και υπερβολική στις αντιδράσεις σας.
Άλλα υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις υγείας που μπορεί και να προϋπάρχουν όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης κύησης και ψυχιατρικά προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για τις αλλαγές της διάθεσης κατά την εγκυμοσύνη και να συνδέονται με συναισθήματα κατάθλιψης, φόβου, ερεθισμού και κόπωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις διακυμάνσεις της διάθεσης σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Μια υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε καλύτερα τη διάθεσή σας.
Επαρκής ύπνος και ξεκούραση: Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις φορές που ο ύπνος σας διαταράσσεται, δημιουργώντας μια ρουτίνα ύπνου, φορέστε χαλαρά / άνετα ρούχα, χαμηλώστε τα φώτα στο δωμάτιό σας, ξαπλώστε νωρίς, διαβάστε ένα βιβλίο που σας ευχαριστεί, αποφύγετε τη χρήση συσκευών πριν τον ύπνο και χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για υποστήριξη του σώματός σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε οκτώ ώρες καθημερινά και μην λέτε όχι σε έναν απογευματινό ύπνο, αν το επιθυμείτε.
Φροντίστε τον εαυτό σας: Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε απλές αλλά διασκεδαστικές δραστηριότητες, για να νιώθετε καλά. Μιλήστε με φίλους στο τηλέφωνο, δείτε διασκεδαστικές ταινίες, περάστε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα κι αν οι συνθήκες το επιτρέπουν κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας. Αν έχετε ένα χόμπι που επιτρέπεται να το κάνετε κατά την εγκυμοσύνη, μην το αμελείτε. Μπορεί επίσης να ανακαλύψετε κάποια χόμπι που να είναι εφικτό να γίνουν την περίοδο αυτή και να σας ενθουσιάσουν.
Νοητικές τεχνικές χαλάρωσης: Σύμφωνα με μελέτες, οι πρακτικές γιόγκα και διαλογισμού mindfulness κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Μιλήστε με τον σύντροφό σας: Μερικές φορές, απλώς μιλώντας στον σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μην υπερ-αναλύεται συζητήσεις και γεγονότα και μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας.
Κάντε ένα προγεννητικό μασάζ: Ένα προγεννητικό μασάζ μπορεί να ανακουφίσει τους μυς σας, να μειώσει τον πόνο που μπορεί να νιώθετε στα πόδια και τις αρθρώσεις σας και να βοηθήσει τη λειτουργία του λεμφικού και κυκλοφορικού σας συστήματος.
Ενημερωθείτε σωστά για την εγκυμοσύνη σας: Μπορεί να έχετε πολλούς φόβους για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και το μυαλό σας να πηγαίνει σε διάφορα κακά. Ωστόσο λίγοι μόνο από τους φόβους σας θα μπορούσαν να είναι βάσιμοι. Μιλήστε με το γιατρό σας και ξεκαθαρίστε τυχόν αμφιβολίες που έχετε σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη διατροφή, τις εξετάσεις, την προγεννητική φροντίδα ή τις καταστάσεις υγείας που πιθανόν να αντιμετωπίζετε ώστε να είστε σε θέση να λάβετε τις σωστές αποφάσεις.
Παραμείνετε υγιείς: Καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης κύησης, ο υπερθυρεοειδισμός ή η αναιμία, θα μπορούσαν επίσης να σας στρεσσάρουν υπερβολικά. Εστιάστε την προσοχή σας στη διαχείριση τους, λαμβάνοντας φάρμακα και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας.
Δεν πειράζει που έχετε «περίεργη» διάθεση
Αποδεχθείτε ότι μπορεί να έχετε εναλλαγές στη διάθεσή σας λόγω της κατάστασής σας. Μην μαλώνετε τον εαυτό σας. Δεν πειράζει που αισθάνεστε ό,τι αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην το πολεμάτε, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, φροντίστε τον εαυτό σας, ζητήστε βοήθεια αν νομίζετε ότι δεν τα καταφέρνετε, κάντε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και βρείτε περισσότερους τρόπους που να σας ταιριάζουν για να αισθανθείτε καλύτερα και τελικά να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας, γιατί αυτός είναι ο στόχος!