Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Εξωσωματική: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την αγωνία κατά την αναμονή των αποτελεσμάτων

Η αναμονή των αποτελεσμάτων της θεραπείας γονιμότητας στην οποία υποβληθήκατε μπορεί είναι μια δύσκολη φάση στο ταξίδι σας προς την απόκτηση παιδιού ωστόσο είναι και μια καλή ευκαιρία να ενδυναμώσετε την ανθεκτικότητα την υπομονή σας, ακόμη και τη σχέση σας, πολύτιμα χαρακτηριστικά που θα χρειαστείτε και ως γονέας.

Με τις παρακάτω συμβουλές ευελπιστούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε την αγωνία της αναμονής μέχρι να μάθετε τα αποτελέσματα της θεραπείας γονιμότητας στην οποία υποβληθήκατε.

Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης

Είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ένα δυνατό σύστημα υποστήριξης. Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει το σύντροφό σας, κάποιους καλούς φίλους σας και τα μέλη της οικογένειάς σας που κατανοούν τα συναισθήματά σας κατά της διαδικασία της εξωσωματικής. Στηριχτείτε σε αυτούς για συναισθηματική υποστήριξη και μην φοβηθείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και τους φόβους σας. Εάν το προτιμάτε, σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε ομάδες υποστήριξης ή να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλευτική για να σας βοηθήσει να περάσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ενημερωθείτε

Η γνώση είναι δύναμη και η κατανόηση της διαδικασίας της θεραπείας γονιμότητας στην οποία υποβληθήκατε και του τι πρέπει να περιμένετε μετά από αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους κατά την περίοδο της αναμονής. Ο γιατρός σας πρέπει να είναι η βασική σας πηγή πληροφοριών, οπότε μην διστάσετε να θέτετε ερωτήσεις και να ζητάτε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και τα πιθανά αποτελέσματα.

Απασχοληθείτε με διασκεδαστικές δραστηριότητες
Η περίοδος αναμονής μπορεί να μοιάζει ανυπόφορα αργή, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε διασκεδαστικές και όχι επιβλαβείς ασχολίες που θα απασχολήσουν το μυαλό σας. Προγραμματίστε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν για να κρατάτε το μυαλό σας απασχολημένο. Θυμηθείτε τα χόμπι σας, τις δραστηριότητές σας, ίσως κάποια πράγματα που παλαιότερα απολαμβάνατε να περνάτε την ώρα σας ή ακόμη και το να δείτε την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση. Η απασχόληση του μυαλού σας μπορεί να βοηθήσει στο να μην σκέφτεστε υπερβολικά το αποτέλεσμα.

Εφαρμόστε Τεχνικές Διαλογισμού και Χαλάρωσης

Η διαχείριση του στρες είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής. Σκεφτείτε να ενσωματώσετε τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως η μελέτη, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή γιόγκα. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους και στην προώθηση μιας αίσθησης ηρεμίας.

Αποφύγετε τον “Δρ. Google”

Το διαδίκτυο είναι ένας θησαυρός πληροφοριών, αλλά μπορεί επίσης να είναι πηγή άγχους και παραπληροφόρησης. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αναζητείτε συνεχώς ιστορίες επιτυχίας ή στατιστικά στοιχεία για εξωσωματικές. Εμπιστευθείτε τον γιατρός σας και την ομάδα του και τις πληροφορίες που σας παρέχουν, καθώς είναι οι καλύτεροι γνώστες της περίπτωσή σας ώστε να σας καθοδηγήσουν σωστά σε αυτή τη διαδικασία.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Η φροντίδα της φυσικής και συναισθηματικής σας ευημερίας είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής. Κοιμηθείτε αρκετά, εφαρμόστε μια ισορροπημένη διατροφή και σκεφτείτε πρακτικές όπως το μασάζ, ή κάποιες θεραπείες ομορφιάς, που κάποιες γυναίκες βρίσκουν επωφελείς κατά την περίοδο αναμονής. Να δίνετε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας για να βοηθήσετε το σώμα και το μυαλό σας να παραμείνουν ανθεκτικά.

Σκεφτείτε και τα δύο αποτελέσματα

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά και συναισθηματικά για και τα δύο δυνατά αποτελέσματα. Έχοντας ένα σχέδιο για κάθε σενάριο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε ότι έχετε την κατάσταση περισσότερο υπό έλεγχο και να μειώσει τον φόβο του άγνωστου.

Επικοινωνία με τον σύντροφό σας

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι απαραίτητη κατά την περίοδο αυτή. Μοιραστείτε τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες σας μεταξύ σας. Θυμηθείτε ότι βρίσκεστε σε αυτό το ταξίδι μαζί και η υποστήριξη του ενός προς τον άλλον μπορεί να ενισχύσει το δέσιμό σας και τη σχέση σας.

Εμπιστευθείτε τη διαδικασία
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη στη διαδικασία, η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας θα σας ανοίξουν το δρόμο, μέσα από αυτό το κεφάλαιο της ζωής σας, για το μέλλον που ονειρεύεστε.