Γυναικολογική Υγεία

Κετογονική δίαιτα και βελτίωση γονιμότητας σε γυναίκες με ΣΠΩ (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ΣΠΩ). Νέα μελέτη!

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), σύμφωνα με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Endocrine Society.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες, επηρεάζοντας το 7-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών προβλημάτων υγείας.

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ορμονών που σχετίζονται με την ανδρική αναπαραγωγή,
  • Ακανόνιστες περιόδους, και
  • Μεγάλες ωοθήκες με πολλά μικρά ωοθυλάκια.

Η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες που φαίνεται να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοηθηκών. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους, να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους και να ομαλοποιήσουν τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους.

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών που βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κετογονικής δίαιτας και της βελτίωσης των επιπέδων των ορμονών αναπαραγωγής, σε γυναίκες με ΣΠΩ,
αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικά κλινικά αποτελέσματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοηθηκών (PCOS) στην κετογονική δίαιτα και εξέτασαν τις επιπτώσεις της δίαιτας στις αναπαραγωγικές τους ορμόνες (θυλακιοτρόπος ορμόνη, τεστοστερόνη και προγεστερόνη) και στην αλλαγή βάρους.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοηθηκών (PCOS) που έκαναν δίαιτα κέτο για τουλάχιστον 45 ημέρες είδαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών τους. Η αναλογία της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης τους ήταν χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες ωορρηξίας. Οι γυναίκες είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την υπερβολική τριχοφυΐα και άλλα συμπτώματα περίσσειας ανδρικών ορμονών του φύλου.