Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Υαλουρονικό οξύ: η πιο σύγχρονη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ιστοί της περιοχής του κόλπου επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων.

Χωρίς οιστρογόνα, ο κολπικός βλεννογόνος λεπταίνει, ξηραίνει και καθίσταται ασθενέστερος. Ο κόλπος χάνει την ευλυγισία και την ελαστικότητά του. Οι φυσικοί μηχανισμοί προστασίας είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κολπικών μολύνσεων. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι φυσικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των γυναικών.

Πως βιώνουν την κολπική ξηρότητα οι γυναίκες;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% των γυναικών με κολπική ξηρότητα παρουσιάζουν πόνο κατά την ερωτική επαφή, μειωμένη ερωτική διάθεση εξαιτίας του φόβου ότι θα πονέσουν, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, μειωμένο αυθορμητισμό, κακή ψυχολογία η οποία μεταξύ άλλων επιφέρει και σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις με τον συντρόφό τους. Συνεπώς, η κολπική ξηρότητα, από οποιαδήποτε λόγο και να προέρχεται, έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Μέχρι πρόσφατα οι γυναίκες απέφευγαν να συζητήσουν με τον γιατρό τους και μπορεί να έφταναν να υποφέρουν ακόμα και ως 3 χρόνια πριν αποφασίσουν να ζητήσουν βοήθεια. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότερο οι γυναίκες αναζητούν λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η κολπική ξηρότητα δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, διότι αφορά όλες τις γυναίκες και υπάρχει άμεση λύση.

Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας μετά από Ορμονοθεραπεία

Το υαλουρονικό οξύ είναι η μοναδική θεραπεία που προσφέρει άμεση και διαρκή ανακούφιση στην ξηρότητα του γυναικείου κόλπου ακόμα και όταν αυτή έχει προκληθεί ως απόρροια της Ορμονοθεραπείας για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού. Η ορμονοθεραπεία στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται με την χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί διακοπή της παραγωγής των ορμονών από τις ωοθήκες και η γυναίκα να οδηγηθεί σε απότομη εμμηνόπαυση.

Ως συμπτώματα της κατάστασης αυτής περιγράφονται τα εξής: αίσθημα έντονης ξηρότητας και κνησμού στον κόλπο ενώ εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες λόγω της αλλαγής του pH στην περιοχή.

Το υαλουρονικό οξύ θα λέγαμε λοιπόν ότι είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, για να απαλλαγείτε από την κολπική ξηρότητα και όλα τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν!

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κολπικής ξηρότητας μη διστάσετε να μας μιλήσετε γι΄ αυτό καθώς η αντιμετώπιση είναι απλή διαρκεί μόλις 10 λεπτά στο ιατρείο και η βελτίωση της ποιότητας ζωής σας είναι άμεση!