Έγκυος την εποχή του Covid; 7 Τρόποι για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας!

Σε συγκυρίες όπως αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο. Θυμηθείτε όμως ότι το άγχος θεωρείται μια φυσιολογική αντίδραση όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλητική κατάσταση, οπότε είναι απολύτως κατανοητό να αισθάνεστε έτσι ιδιαίτερα τώρα που διανύεται την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερο ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.

1. Επικεντρωθείτε στο παρόν
Το να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να συμβεί ή το «τι θα συμβεί εάν…» είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, οπότε αναζητώντας απαντήσεις και προσπαθώντας να προβλέψουμε τι θα συμβεί είναι απλώς ο τρόπος του εγκεφάλου μας να προσπαθεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε ασφαλείς. Όμως, η υπερβολική εστίαση σε αυτές τις σκέψεις μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη και να σας κουράσει διότι θα βρεθείτε με πολλές ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχετε τις απαντήσεις. Μόνο το τώρα, το παρόν έχει σημασία, γιατί μόνο αυτό στην ουσία μπορείτε να ελέγξετε. Εστιάστε λοιπόν την προσοχή σας στο πώς νιώθετε τώρα και στο τι κάνετε τώρα. Πως θα το κάνετε αυτό; Είναι πολύ απλό. Για παράδειγμα, όταν κάνετε ένα ζεστό ρόφημα, στρέψτε την προσοχή σας και παρακολουθήστε το βραστήρα να βράζει το νερό. Παρατηρήστε τους ήχους, τις μυρωδιές και μείνετε σε αυτά που μπορείτε να παρατηρήσετε κλπ. Μην σκέφτεστε το παρελθόν ή το μέλλον. Εστιάστε την παρατήρησή σας σε κάθε βήμα όσων κάνετε τώρα. Απλώς προσέξτε τις σκέψεις σας – και χωρίς να κάνετε κριτική, επαναφέρετε το μυαλό σας σε αυτό που κάνετε όταν αρχίζει να αποσπάται η προσοχή σας. Επιπλέον, το βράδυ πριν κοιμηθείτε δοκιμάστε να επικεντρώσετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους χαλάρωσης για να κοιμηθείτε με ηρεμία.

2. Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε
Το να μοιράζεστε οτιδήποτε σας απασχολεί με ανθρώπους που εμπιστεύεστε μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς τη διάθεσή σας. Βγάλτε τα από μέσα σας. Μιλήστε με κάποιον που αγαπάτε για το πώς αισθάνεστε. Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι και ότι τα πράγματα δεν έχουν μόνο μία εξήγηση ή μόνο μια οπτική. Επιλέξτε αυτή την ρεαλιστική εκδοχή που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

3. Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας
Ορισμένες έγκυες γυναίκες αισθάνονται στενοχωρημένες ή ένοχες όταν νιώθουν άγχος καθώς μπορεί να πιστεύουν ότι όλοι περιμένουν από αυτές να είναι ευτυχείς. Είναι όμως φυσικό να αισθάνεστε λίγη ανησυχία όταν είστε έγκυος – και ακόμη περισσότερο τώρα, αυτή την εποχή.
Μην μαλώνετε λοιπόν τον εαυτό σας για αυτό. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι δικό σας λάθος. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο παρόν όσο περισσότερο μπορείτε και να θυμάστε ότι και αυτό θα περάσει.

4. Επικεντρωθείτε στην ευημερία σας
Ακολουθήστε μια σειρά ενεργειών για να παραμείνετε υγιείς. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το ενδεχόμενο άγχος σας και να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο. Προσπάθησε λοιπόν να:

  • παραμείνετε δραστήριες όσο αυτό είναι δυνατόν
  • αποφύγετε την καφεΐνη
  • διακόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ
  • ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
  • πιείτε άφθονο νερό
  • καθιερώστε τακτικές συνήθειες ύπνου.

5. Επιλέξτε απλές απολαύσεις καθημερινά.
Εάν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας είναι εκτός ελέγχου, μπορεί να σας βοηθήσει να προσπαθήσετε να αποσπάσετε τον εαυτό σας από τις σκέψεις σας. Διαβάστε ένα περιοδικό, φτιάξτε ένα παζλ ή λύστε ένα σταυρόλεξο, ζωγραφίστε ή κάνετε χειροτεχνίες, περιποιηθείτε τον εαυτό σας ή παρακολουθήστε την αγαπημένη σας κωμωδία. Οι απλές απολαύσεις επιδρούν θετικά ως προς τη διάθεση.

6. Αποφύγετε τα δελτία ειδήσεων
Φυσικά, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις επίσημες οδηγίες για τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Ωστόσο, ο συνεχής έλεγχος για τα τελευταία νέα θα σας τροφοδοτήσει μόνο με άγχος.
Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε όσα πρέπει να γνωρίζετε και αγνοήστε τα υπόλοιπα. Διαβάστε μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για την κατάστασή σας και μην παρακολουθείτε ειδήσεις για τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.
Εάν θέλετε να αποφύγετε εντελώς τις ειδήσεις, αλλά ανησυχείτε για την απώλεια σημαντικών ενημερώσεων, ζητήστε από τον σύντροφό σας, τον φίλο σας ή μέλος της οικογένειάς σας, να σας ενημερώσει με σχετικές ειδήσεις που μπορεί να σας αφορούν.

Συζητήστε με το γιατρό σας και την ομάδα του.

Το άγχος κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνό φαινόμενο και για πολλές γυναίκες είναι πιθανό να αυξηθεί αυτή την περίοδο. Εσείς όμως είστε ο καλύτερος κριτής για το αν τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά για εσάς. Συνεχίστε να μιλάτε σε όσους σας φροντίζουν καθώς μπορούν να εξερευνήσουν εάν χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη.
Εάν αισθάνεστε υπερβολικό άγχος ή έχετε κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Ενημερώστε τον γιατρό σας για το πώς αισθάνεστε. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση στη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, εάν βέβαια τη χρειάζεστε.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?