Ενδιαφέροντα Νέα

Mini IVF: Η ήπια προσέγγιση στη γονιμότητα

Η θεραπεία Mini-IVF ή micro-IVF είναι το πρωτόκολλο ελάχιστης διέγερσης των ωοθηκών κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως και η εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου έτσι και η Mini-IVF είναι μια ήπια εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία Εξωσωματικής γονιμοποίησης, για τις γυναίκες που βαδίζουν στο μονοπάτι προς τη μητρότητα.

Η mini-IVF διαφέρει από τη μέθοδο του φυσικού κύκλου καθώς χορηγείται στην υποψήφια μητέρα, ελάχιστη ποσότητα – από του στόματος- φαρμάκων, για την τόνωση των ωοθηκών, ώστε να παράγουν τον μέγιστο αριθμό ωαρίων καλής “ποιότητας” σε έναν μόνο κύκλο. Αν ωστόσο χρειαστεί να χορηγηθούν ενέσεις, είναι σαφώς λιγότερες από όσες χορηγούνται στην κλασική IVF.

Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται 3-5 ωάρια υψηλής ποιότητας σε σχέση με την κλασσική μέθοδο εξωσωματικής κατά την οποία παράγονται από 7 – 15 ωάρια όχι όμως όλα καλής ποιότητας.

Η πιο ήπια φύση της Mini IVF επεκτείνεται και στη διαδικασία παρακολούθησης. Με λιγότερους υπερήχους και εξετάσεις αίματος που απαιτούνται κατά τη διάρκεια του κύκλου, η συνολική εμπειρία γίνεται λιγότερο παρεμβατική. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις γυναίκες που αναζητούν μια πιο βελτιωμένη θεραπεία γονιμότητας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθοδος Mini-IVF;

H μέθοδος Mini-IVF, ενδείκνυται για:

  • γυναίκες που δεν θα ήθελαν να υποβληθούν σε συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση και τη σχετική θεραπεία με υψηλή δόση διέγερσης.
  • γυναίκες που αποθαρρύνονται από το κόστος των φαρμάκων της συμβατικής εξωσωματικής.
  • γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία καρκίνου.
  • γυναίκες με υψηλό κίνδυνο συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • γυναίκες με μικρή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση και οι οποίες έχουν ένα χαμηλότερο αποθεματικό ωοθηκών (πρώιμη εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους).
  • γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες παρά την ορμονική διέγερση, παράγουν μόνο 1-3 ωάρια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα της Mini IVF μπορεί να ποικίλλει και η απόφαση να ακολουθηθεί αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με έναν ειδικό γονιμότητας. Παράγοντες όπως η ηλικία, το απόθεμα των ωοθηκών και οι συγκεκριμένες διαγνώσεις γονιμότητας παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του καταλληλότερου σχεδίου θεραπείας.

Στο ταξίδι προς τη μητρότητα, η Mini IVF αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη κι αποτελεσματική επιλογή, για τις γυναίκες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους για τη δημιουργία οικογένειας.