Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Εγκυμοσύνη: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε ενώ είστε έγκυος!

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν ούτε πολλοί ούτε ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες για το τι να μην κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, εκτός βέβαια από την πλήρη αποχή από το αλκοόλ και τo κάπνισμα. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας όπως πριν την εγκυμοσύνη σας.

Αλλά επειδή η υγεία και η ασφάλεια του αναπτυσσόμενου μωρού σας προέχει, διαβάστε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ενώ είστε έγκυος.

 1. Μην καταναλώσετε αυτά τα τρόφιμα

Νωπό κρέας και οστρακοειδή: μην τρώτε θαλασσινά αμαγείρευτα, όπως σούσι, στρείδια, μύδια, καπνιστό σολομό κ.α. καθώς ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια ή παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αποφύγετε επίσης το σπάνιο ή το μη ψημένο βόειο κρέας και τα πουλερικά. Αυτά μπορεί να έχουν μολυνθεί με τοξοπλάσμωση ή σαλμονέλα. Προσοχή σε προϊόντα όπως τα λουκάνικα ή τα φαγητά που περιέχουν κιμά.

 • Αλλαντικά και πατέ: Τα Αλλαντικά και το πατέ κρεάτων μπορεί να μολυνθούν με λιστέρια, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση. Τα βακτήρια αυτά που μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο μωρό σας.
 • Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου: Με βάση τη διαδικτυακή βάση δεδομένων  http://seaturtles.org/programs/mercury/ η εβδομαδιαία κατανάλωση 120γρ (4oz) από καρχαρία, ξιφία, τόνο κιτρινόπτερο (yellowfin όπως στις ελληνικές κονσέρβες τόνου) ή μακρύπτερο (Albacore), ή μεγαλόφθαλμο (Bigeye/ Ahi), σκουμπρί (μόνο τα εξής: βασιλικό ή Ισπανικού κόλπου ή Ατλαντικού), πέστροφα ανοικτής θαλάσσης, σφυρίδα, κολιό, λαβράκι (Χιλής), καθρεπτόψαρο Ατλαντικού, μάρλιν (είδος μεγάλου ψαριού) είναι αρκετή για να ξεπεραστεί το όριο έκθεσης σε υδράργυρο μέσω της διατροφής (>100%).
 • Παστά και καπνιστά θαλασσινά και ψάρια: Κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της λιστερίωσης
 • Ωμά αυγά: Περιλαμβάνοντα τρόφιμα και γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά όπως τιραμισού, μους, ζύμη μπισκότων που δεν έχει ψηθεί καλά ή τρόφιμα όπως σπιτική μαγιονέζα ή διάφορες dressing που μπορεί να περιέχουν ημι-μαγειρεμένα ή ωμά αυγά, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα.
 • Μαλακά τυριά: Μερικά εισαγόμενα μαλακά τυριά μπορούν να έχουν λιστέρια, οπότε αποφεύγετε τα μαλακά τυριά όπως Roquefort, φέτα, Gorgonzola, Camembert και Brie. Μεξικάνικα τυριά όπως το queso blanco και το queso fresco θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, εκτός και αν είναι από παστεριωμένο γάλα.
 • Συκώτι: Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.
 • Μη θερμιδικά γλυκαντικά: Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περιορισμένα, επομένως καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
 • Καφεΐνη: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ορίζεται στα 200 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2 – 3 φλιτζάνια καφέ. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι ποσότητα καφεΐνης περιέχεται και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι ή ορισμένα αναψυκτικά.
 • Ενεργειακά ποτά: Περιέχουν συστατικά όπως ή ταυρίνη, η ινοσιτόλη, η καρνιτίνη και το τζίνσενγκ. Η ασφάλεια κατανάλωσης πολλών από τα εν λόγω συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, κι επομένως συστήνεται η αποφυγή τους.
 1. Μην βάφετε το δωμάτιο του μωρού μόνη σας. Δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης της τοξικότητας από την έκθεση στη βαφή, επομένως μιλάμε για πιθανότητα τοξικότητας. Η τοξικότητα της βαφής εξαρτάται από τους μεμονωμένους διαλύτες και τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο χρώμα, καθώς και από το χρόνο έκθεσης σε αυτές. Καλό είναι να μην εισπνέετε τις αναθυμιάσεις από το φρεσκβαμμένο τοίχο Ακόμη καλύτερα; Βρείτε κάποιον άλλο για να το βάψει για εσάς.
 2. Μην παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα Ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Για να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο καλύτερα να ρωτήσετε το γιατρό σας
 3. Μην φοράτε ψηλά τακούνια Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σας, αλλάζει και το κέντρο βάρους σας. Επιλέξτε χαμηλά παπούτσια και για να μην έχετε κάποια πτώση αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρηστούν τα πόδια σας
 4. Μην κάνετε τζακούζι και μην μπαίνετε στη σάουνα Η χαλάρωση σε ένα τζακούζι μπορεί να φαίνεται ιδανική, εάν αισθάνεστε πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Προσοχή με την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Χαλαρώστε με ένα ζεστό μπάνιο καλύτερα.
 5. Μην αλλάζετε την άμμο της γάτας σας Τα κόπρανα της γάτας μπορούν να μεταφέρουν την τοξοπλάσμωση, μια σπάνια παρασιτική ασθένεια απειλητική για το μωρό σας.
 6. Μην εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα Το παθητικό κάπνισμα μπορεί το ίδιο επιβλαβές για εσάς και το μωρό σας όσο και το ενεργητικό κάπνισμα. Υπάρχουν περίπου 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου και κάποιες από αυτές έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, μαθησιακές δυσκολίες στο μωρό καθώς μεγαλώνει κ.α.
 7. Μην μένετε καθιστή ή όρθια για πολύ ώρα η παραμονή στην ίδια θέση για πολύ ώρα, καθιστή ή όρθια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως οιδήματα στα πόδια, πρησμένους αστραγάλους, πόνους στη μέση κ.α.

Προσπαθήστε να κάνετε σύντομα διαλείμματα για να μετακινηθείτε αν κάθεστε για πολλή ώρα ή για να βάλετε τα πόδια σας ψηλά αν μένετε όρθια.