Αμηνόρροια σημαίνει η απουσία περιόδου.
Αν μιλάμε για νεαρές γυναίκες που δεν έχουν αρχίσει να έχουν περίοδο μέχρι την ηλικία των 16 ετών, τότε ονομάζεται πρωτοπαθής αμηνόρροια. Ως δευτερογενής αμηνόρροια χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει απουσία περιόδου για τουλάχιστον 3 μήνες.
Η αμηνόρροια πρέπει να αντιμετωπίζεται διότι μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, να προκαλέσει οστεοπόρωση και άλλες σοβαρές επιπλοκές.
Ας δούμε όμως ποιοι μπορεί να είναι οι πιθανοί λόγοι για την απουσία εμμηνόρροιας.
1. Αντισυλληπτικά χάπια
Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη περιόδου για κάποιους μήνες ή ακόμη και πλήρη απουσία εμμηνορρυσίας.
Επίσης μερικές από τις άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους, όπως η ορμονική ενδομήτρια συσκευή (IUD), το εμφύτευμα και η ένεση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αμηνόρροια.
2. Διατροφικές ανεπάρκειες
Ο υποσιτισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του υποθαλάμου και της υπόφυσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια.
3. Χαμηλό σωματικό βάρος
Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί επίσης να αποτρέψει τη σωστή λειτουργία του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο αμηνόρροιας γνωστού ως λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια.
4. Άγχος
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα και είναι μια άλλη αιτία λειτουργικής υποθαλαμικής αμηνόρροιας. Τα άτομα με αυτό το είδος αμηνόρροιας έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.
5. Υπερβολική άσκηση
Η υπερβολική άσκηση είναι η τρίτη αιτία της λειτουργικής υποθαλαμικής αμηνόρροιας. Ορισμένες έρευνες εκτιμούν ότι οι μισές γυναίκες που ασκούνται τακτικά υποφέρουν από μικρές διαταραχές της περιόδου.
6. Διατροφικές διαταραχές
Η ύπαρξη διατροφικής διαταραχής, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία, μπορεί να προκαλέσουν διακοπή των περιόδων. Αυτή η απουσία εμμηνόρροιας οφείλεται συνήθως σε διατροφική ανεπάρκεια ή πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.
7. Υπερβολική αύξηση βάρους
Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αμηνόρροια.
8. Φάρμακα για την ψυχική υγεία
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και σταθεροποιητές της διάθεσης μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Αν δεν παράγουν τα σωστά επίπεδα ορμονών, οι περίοδοι μιας γυναίκας μπορεί να σταματήσουν.
9. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που πλήττει το 6-8% των γυναικών παγκοσμίως.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα, όπως:
- ακανόνιστες περιόδους
- υπερβολική ανάπτυξη τριχών
- δυσκολία σύλληψης
- αύξηση βάρους
- ακμή
Το PCOS μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερανδρογοναιμία, που είναι όταν μια γυναίκα έχει υψηλά επίπεδα αρσενικών ορμονών. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 σε 266 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) διαπίστωσε ότι πάνω από το 78% από αυτές είχαν υπερανδρογοναιμία.>
>Η υπερανδρογοναιμία μπορεί να επηρεάσει τους κύκλους περιόδου.
10. Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν σωστά πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια. Ωστόσο, δεν είναι η ίδια με την πρώιμη εμμηνόπαυση, η οποία είναι όταν η περίοδος σταματά εντελώς.
11. Προβλήματα της υπόφυσης
Η υπόφυση απελευθερώνει τις ορμόνες που ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Προβλήματα με την υπόφυση, μπορεί να οδηγήσουν σε αμηνόρροια.
Πότε για να δείτε τον γυναικολόγο
Οι γυναίκες που χάνουν τρεις διαδοχικές περιόδους αλλά δεν είναι έγκυες και δεν είναι πιθανόν να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και τα νεαρά κορίτσια που δεν έχουν αρχίσει να έχουν περίοδο μέχρι την ηλικία των 16 ετών θα πρέπει να απευθυνθούν στο γυναικολόγο.
Οι περισσότερες αιτίες απουσίας της εμμήνου ρύσεως είναι θεραπεύσιμες.