Δίδυμη κύηση: Πόσο βάρος πρέπει να πάρω κατά την εγκυμοσύνη;

Η σωστή διατροφή και η πρόσληψη προβλεπόμενου και ικανοποιητικού βάρους είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την καλή έκβαση κάθε εγκυμοσύνης. Ακόμη πιο σημαντικοί όμως, είναι αυτοί οι παράγοντες, για τις δίδυμες και τις πολύδυμες κυήσεις καθώς μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες κινδύνου για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ της 20ης έως 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Εάν η μητέρα των δίδυμων πάρει 10 κιλά έως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Η πρόσληψη ικανοποιητικού βάρους νωρίς στην εγκυμοσύνη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του πλακούντα, ο οποίος βοηθά στη διέλευση των θρεπτικών συστατικών στα έμβρυα.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρω;

Το πόσο βάρος πρέπει να πάρετε εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως το ύψος, ο σωματότυπος και το βάρος που είχατε πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα ενθαρρύνονται να πάρουν από 15 έως 20 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ενώ οι γυναίκες που κυοφορούν τρίδυμα συνιστάται να πάρουν συνολικά από 22-27 κιλά συνολικά.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ικανοποιητική πρόσληψη βάρους για τετράδυμα ή πεντάδυμα.

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ωστόσο, κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται οπότε ο ιατρός ανάλογα με την περίπτωση θα δώσει και τις κατάλληλες οδηγίες για το ασφαλές βάρος για την έγκυο, σε κάθε δίδυμη ή πολύδυμη εγκυμοσύνη.

Πόσο γρήγορα πρέπει να πάρω βάρος;

Εκτιμάται ότι οι γυναίκες που φέρουν δίδυμα πρέπει να πάρουν μόνο 2 έως 3 κιλά κατά το πρώτο τρίμηνο και περίπου 700γρ. την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Αν κυοφορείτε τρίδυμα τότε μπορείτε να υπολογίσετε ότι θα παίρνετε περίπου 700γρ. ανά εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένες οδηγίες για το ικανοποιητικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη θα πάρετε από το γιατρό σας, ο οποίος θα συνεκτιμήσει κι άλλους παράγοντες.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?