Γυναικολογική Υγεία

Αντισύλληψη μετά τον τοκετό: Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω;

Μια νέα εγκυμοσύνη μάλλον είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει μια γυναίκα η οποία ακόμη θηλάζει το νεογέννητο μωρό της. Ακούμε συχνά ότι ο θηλασμός είναι η «καλύτερη αντισυλληπτική μέθοδος», κι αυτό ως ένα μεγάλο βαθμό ισχύει. Για να είναι όμως απόλυτα ακριβές, πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις: ο τοκετός να είναι πρόσφατος, δηλαδή λιγότερο από 6 μήνες και το βρέφος να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Κατά την περίοδο του θηλασμού είναι πιο δύσκολο να συλλάβετε, καθώς η προλακτίνη, η ορμόνη που παράγει ο οργανισμός σας για τη γαλουχία, έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την ωορρηξία, ωστόσο το να μείνετε έγκυος δεν είναι απίθανο.

Αν και μπορεί να περάσουν μήνες για να έχετε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως η πρώτη ωορρηξία προηγείται περίπου 2 εβδομάδες από την πρώτη περίοδο, μετά τη γέννα. Κι επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε θα έχετε την πρώτη περίοδο μετά τη γέννα, ώστε να υπολογίσετε πότε θα είναι η πρώτη σας ωορρηξία, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος αν έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Έτσι λοιπόν άμεσα μετά τον τοκετό, τα ζευγάρια θα πρέπει να σκεφτούν τις επιλογές αντισύλληψης που έχουν εάν θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας νέας εγκυμοσύνης, τόσο νωρίς.

Αν αποκλειστικά θηλάζετε το μωρό σας μέρα και νύχτα, το πιο πιθανό είναι να μην έχετε περίοδο για ένα χρόνο ίσως και για περισσότερο, μετά τον τοκετό. Αν το μωρό σας κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα, από τους πρώτου μήνες, κατά πάσα πιθανότητα, η περίοδός σας θα επιστρέψει πιο γρήγορα, συνήθως μέσα σε τρεις έως οκτώ μήνες. Το ίδιο ισχύει κι αν δεν θηλάζετε και δίνετε ξένο γάλα στο μωρό σας.

Ποιες είναι οι επιλογές αντισύλληψης που έχετε;

Η αντισύλληψη μετά τον τοκετό είναι ένα ζήτημα που συχνά δεν τυγχάνει της προσοχής του ζευγαριού, κι όχι άδικα, καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν με την έλευση του μωρού στο σπίτι.
Με δεδομένο όμως ότι η γονιμότητα της γυναίκας μπορεί να επανέλθει μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό καλό είναι το θέμα της αντισύλληψης να συζητιέται έγκαιρα με τον γιατρό.
Για τις μητέρες που θηλάζουν προτιμώνται κατά κανόνα οι μη ορμονικές μέθοδοι δηλαδή το προφυλακτικό και το σπιράλ, καθώς δεν επηρεάζουν την παραγωγή ή την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.