Γυναικολογική Υγεία

Η υστερεκτομή δεν απειλεί την καρδιά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Παρά τα μέχρι πρότινος στοιχεία που έδειχναν πως οι γυναίκες που έχουν κάνει υστερεκτομή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα, μια έρευνα διαπιστώνει πως οι γυναίκες που έχουν υποστεί αφαίρεση μήτρας, δεν κινδυνεύουν περισσότερο.
Επειδή ακόμη και η σταδιακή μείωση των οιστρογόνων μετά από την φυσική εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στις γυναίκες, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η υστερεκτομή αυξάνει αυτούς τους κινδύνους.
Η υστερεκτομή μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση μόνο της μήτρας ή και των ωοθηκών. Η αφαίρεση των ωοθηκών, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, επειδή αφαιρεί την κύρια πηγή οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας η οποία μπαίνει αμέσως μετά στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές αφού παρακολούθησαν περισσότερες από 3.000 γυναίκες για περίπου 11 χρόνια, διαπίστωσαν ότι οι παράγοντες κινδύνου της καρδιάς όπως η χοληστερόλη, οι δείκτες της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης δεν ήταν μακροπρόθεσμα σημαντικά χειρότεροι στις γυναίκες που έκαναν υστερεκτομή, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν υπέστησαν την διαδικασία.

Η υστερεκτομή, είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, και στις ΗΠΑ είναι η δεύτερη πιο συνήθης χειρουργική επέμβαση μεταξύ των γυναικών, μετά την καισαρική.

Συχνά, η διαδικασία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα στις νεότερες γυναίκες. Όμως, πολλές γυναίκες μπορούν να επιλέξουν να έχουν τη χειρουργική επέμβαση για άλλους λόγους, όπως για την αφαίρεση ινομυώματων.

Πηγή:
– American College of Cardiology
– Reuters Health