Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Οι πρωτεΐνες αυξάνουν τις πιθανότητες για επιτυχημένη εξωσωματική

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες να συλλάβουν, εάν λαμβάνουν ένα καλό ποσοστό πρωτεϊνών μέσω της διατροφή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες βρίσκονταν σε διαδικασία εξωσωματικής (IVF). Διαπιστώθηκε λοιπόν πως εκείνες που λάμβαναν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και σχετικά λιγότερους υδατάνθρακες, εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες των οποίων οι ημερήσιες θερμίδες περιείχαν τουλάχιστον το 25% πρωτεΐνες, σε ποσοστό 67% πέτυχαν να συλλάβουν. Για τις υπόλοιπες που πήραν λιγότερες πρωτεϊνες, το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά χαμηλότερο, στο 32%.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας θα πρέπει να γεμίσουν την δίαιτα τους μόνο με αυγά, μπριζόλες και βούτυρο.

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η σημασία που έχουν οι διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο που μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος.

Οι επικεφαλείς της έρευνας τόνισαν πάντως πως η ομάδα μελέτης ήταν μικρή και πως η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Έτσι, δεν έγινε σαφές ακριβώς γιατί οι γυναίκες που προσλάμβαναν περισσότερες πρωτεΐνες πέτυχαν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην εξωσωματική.

Οι πρωτεϊνες σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να είναι το κλειδί για την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τη μεσογειακή διατροφή ως την ενδεδειγμένη τόσο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και για τις γυναίκες που προσπαθούν με φυσικό τρόπο.

Μολονότι πάντως η τρέχουσα μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στις γυναίκες, οι ειδικοί υπενθύμισαν την σημασία που έχει στην ποιότητα του σπέρματος η διατροφή των ανδρών. Έτσι, οι συμβουλές απευθύνονται και στις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπογονιμότητας.

Πηγή:
– American College of Obstetricians and Gynecologists, news release, May, 2013