Έχετε φέρει στον κόσμο ένα μωρό και μαθαίνετε πως να θηλάζετε-αυτά τα γεγονότα μπορεί να σας προκαλούν στρες. Αλλά είναι σημαντικό ως μητέρες να φροντίσετε τον εαυτό σας γιατί δεν είστε πια μόνες.
Προσπαθήστε να ακούτε το σώμα σας ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε αν το άγχος σας κάνει κακό κι ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αισθανθείτε καλύτερα.
- Να κοιμάστε καλά. Το άγχος σας μπορεί να επιδεινωθεί με λιγότερες ώρες ύπνου από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Βάλτε στο πρόγραμμα 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ κι αν για πρακτικούς λόγους δεν μπορείτε, εκμεταλευτείτε τις ώρες που κοιμάται το μωρό για να πάρετε και τον δικό σας χρόνο. - Να τρέφεστε σωστά. Προτιμάτε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεϊνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Γυμανστείτε. Η σωματική άσκηση ανεβάζει την διάθεση. Το ανθρώπινο σώμα πριν και μετά την άσκηση παράγει ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες- αυτές οι ουσίες ανακουφίζουν από το στρες και βελτιώνουν την διάθεση.
Εάν έχετε μόλις γεννήσει, ρωτήστε τον γιατρό σας πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. - Να μιλάτε στους φίλους σας. Οι πραγματικοί φίλοι είναι καλοί ακροατές. Επιλέξτε ένα πρόσωπο που θα του μιλάτε ελεύθερα για τα προβλήματα και τα συναισθήματά σας χωρίς να σας κρίνει.
- Χαλαρώστε – Είναι σημαντικό να αφιερώσετε στον εαυτό σας χρόνο και να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ηρεμούν και σας αρέσουν, όπως η μουσική ή ένα καλό βιβλίο. Βρείτε κάτι που σας αρέσει και κάντε το χόμπι.
- Βάλτε στόχους κάθε μέρα με το τι μπορείτε πραγματικά να κάνετε. Βάλτε όρια στον εαυτό σας και στους άλλους και μην διστάζετε να λέτε όχι σε πράγματα που απλώς ξοδεύουν τον χρόνο και την ενέργεια σας.
- Μην αντιμετωπίζετε το άγχος σας με τρόπο που να σας βλάπτει. Αυτό περιλαμβάνει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, τα οποία μπορούν να βλάψουν και το μωρό.
- Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία, αν νιώθετε ότι το χρειάζεστε. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες, δείχνοντας σας καλύτερους τρόπους ώστε να διαχειρίζεστε ότι σας ταράζει.
Πηγή:
– U.S. Department of Health and Human Services on Women’s Health