Γυναικολογική Υγεία, Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Βιταμίνες-συμπληρώματα διατροφής: το λιγότερο είναι καλύτερο

Σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, συνιστάται προσοχή στην χρήση σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 38.000 γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών. Οι γυναίκες αυτές λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής χωρίς σύσταση γιατρού-πολυβιταμίνες, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο και χαλκό. Τα στοιχεία έδειξαν πως αντί να ωφεληθούν, η χρήση τους συνδέθηκε ακόμη και με κίνδυνο για θάνατο. Ιδιαιτέρως σε ότι αφορά τα συμπληρώματα σιδήρου, τα στοιχεία έδειξαν πως ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν άμεσα εξαρτώμενος από την προσλαμβανόμενη δοσολογία.
Η μελέτη εξέτασε μόνο γυναίκες προχωρημένης ηλικίας και δεν εξέτασε τους οργανικούς μηχανισμούς που συντελούνται. Χρησίμευσε δε, ως υπενθύμιση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα πραγματικά οφέλη μιας υγιούς διατροφής.

Λάδι κνήκου για τον διαβήτη

Μελέτη που έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές παχύσαρκες γυναίκες με διαβήτη, έδειξε πως μια ημερήσια δόση από λάδι κνήκου (1με 2 κουταλάκια του γλυκού) βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα σε μόλις 16 εβδομάδες.

Το λάδι κνήκου είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 -πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η συνιστώμενη πρόσληψη μπορεί να κυμαίνεται 12 έως 22 γρ την ημέραανάλογα με την ηλικία, το φύλο των ανθρώπων, και τη δραστηριότητα. Η πρόσληψη Ωμέγα-6 βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το λάδι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, στο ψήσιμο, και ως dressing για σαλάτες.

Βάλτε χρώμα στην διατροφή σας

Σε περίπτωση που σας ξέφυγε …οι ανθοκυανίνες είναι οι μπλε και κόκκινες χρωστικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, τα κόκκινα πορτοκάλια, οι μελιτζάνες. Υψηλή πρόσληψη αυτών των ουσιών, σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή:
– http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1105975