Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Πολλές οι τρεις δόσεις Gardasil, σύμφωνα με νέα μελέτη

Νέα μελέτη προτείνει πως δυο δόσεις του εμβολίου Gardasil, αρκούν για την προστασία των εφήβων γυναικών.
Το εμβόλιο κατά του HPV εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2006 και δίνεται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση δίνεται μέσα σε δύο μήνες και ακολουθεί η τρίτη δόση έξι μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες, οι γονείς συστάθηκαν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά του HPV στην ηλικία των 11 ώστε να διασφαλίζεται ότι θα είναι προστατευμένα από την λοίμωξη πριν από την πρώτη σεξουαλική τους επαφή.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά, λιγότερο από το ένα-τρίτο των Aμερικανών εφήβων λαμβάνουν όλες τις δόσεις, σύμφωνα με το Aμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Οι γιατροί αναρωτήθηκαν λοιπόν εάν ένα διαφορετικό δοσολογικό σχήμα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα εξακολουθώντας να παρέχει την προστασία των τριών δόσεων. Για να το διαπιστώσουν αυτό, ερευνητές στον Καναδά, όπου τα εμβόλια παραδίδονται μέσω σχολικών προγραμμάτων, επέλεξαν τυχαία 520 κορίτσια ηλικίας 9-13 για να λάβουν είτε δύο ή είτε τρεις δόσεις του εμβολίου.

Τα κορίτσια αυτά συγκρίθηκαν με άλλα μεγαλύτερης ηλικίας-16 έως 26 ετών που πήραν και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ενώ οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος για πάνω από ένα χρόνο ώστε να διαπιστώσουν πόσο θα διαρκέσει η αντισωματική τους δράση.

Τα νεότερα κορίτσια λοιπόν που πήραν δύο δόσεις του εμβολίου αποδείχτηκε πως ανέπτυξαν τόσα αντισώματα έναντι των στελεχών HPV, όπως οι νεαρές γυναίκες οι οποίες έκαναν το σχήμα των τριών δόσεων. Και η προστασία τους φάνηκε να διαρκεί  έως και τρία έτη από την στιγμή που έκαναν το εμβόλιο, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα της έρευνας ενθαρρυντικά διότι δείχνουν πως τα νεότερα κορίτσια θα μπορούσαν να κάνουν δυο δόσεις για να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά του HPV και στη συνέχεια μια μεταγενέστερη δόση να τους ενισχύσει πιο κοντά στη στιγμή που μπορεί να γίνουν σεξουαλικά ενεργές.

Οι ερευνητές πάντως προειδοποίησαν ότι ενώ η αντισωματική δράση σε δύο δόσεις του εμβολίου φαίνεται ελπιδοφόρα, είναι απαραίτητη μια πιο ενδελεχής μελέτη μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία. Ως τότε τα κορίτσια θα πρέπει να παίρνουν και τις τρεις δόσεις.

Πηγή:
– April 30, Journal of the American Medical Association.