Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Τεστ ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια: Πόσο ασφαλές είναι;

Ορισμένες παθήσεις του τραχήλου της μήτρας σε νεαρές γυναίκες, μπορεί να μην διαγνωστούν έγκαιρα όταν μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα Τεστ Παπανικολάου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μόλις πέρυσι, η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης ανακοίνωσε πως οι γυναίκες κάτω των 21 ετών δεν χρειάζεται να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ότι τα τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνονται μία φορά κάθε τρία χρόνια.
Μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ενδιαφέροντα στοιχεία για το κατά πόσο ασφαλές μπορεί να είναι αυτό μακροπρόθεσμα για την κάθε γυναίκα.

Αξιολογήθηκαν λοιπόν δεδομένα από 242 γυναίκες στις οποίες εντοπίστηκε αδενοκαρκίνωμα insitus(σε προ-κακοήθηκατάσταση). Στην διάγνωση για τις 16 από τις 17 αυτές γυναίκες κάτω των 21 ετών, οδήγησαν οι μη φυσιολογικές αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν από το τεστ Παπανικολάου.

To αδενοκαρκίνωμα που αναπτύσσεται στην δίοδο του τραχήλου δεν είναι στο επίκεντρο των κατευθυντηρίων γραμμών του τεστ Παπανικολάου σε αντίθεση με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.Ακόμα λοιπόν κι αν το τεστ Παπανικολάου δεν είχε σχεδιαστεί για να πιάσει πρόδρομα αδενοκαρκινώματα, τα ευρήματα σημαίνουν ότι λιγότερο συχνά τεστ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες για πλήρη ανάπτυξη καρκίνου.

Προς απάντηση, άλλοι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζονται χρόνια για να εξελιχθούν οι μη φυσιολογικές αλλοιώσειςκαι πως το αδενοκαρκίνωμα «μπορεί εύκολα να εντοπιστεί κάθε τρία χρόνια.
Συμπληρώνοντας, τόνισαν πως η κύρια πρόκληση για την αλλαγή προς εξέταση κάθε τρία χρόνια είναι ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς η πλειοψηφία των γυναικών έχει συνηθίσει στα ετήσια τεστ Παπανικολάου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά πως στις ΗΠΑ,περισσότερες από12.000 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου την χρονιά που διανύουμε.

Επειδή πάντως και τα δύο είδη του καρκίνου του τραχήλου (αδενοκαρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) μπορούν να προκληθούν από ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της δημόσιας υγείας συνιστώντας εμβολιασμό κατά του HPV.

Πηγή:
– ObstetGynecol 2013 (http://bit.ly/15AE9AZ)