Το στρες μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα της γυναίκας, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Το στρες μπορεί να αυξήσει την υπογονιμότητα στις γυναίκες σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη διεξήχθη με στόχο να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του στρες και της υπογονιμότητας. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν τα επίπεδα ενός ενζύμου που συνδέεται με το στρες και βρίσκεται στο σάλιο των γυναικών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η περίοδος παρακολούθησης αυτών των γυναικών για το αν θα επιτύχουν εγκυμοσύνη, ήταν για 12 μήνες.

“Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα των βιοδεικτών στρες είχαν δύο φορές αυξημένο κίνδυνο στειρότητας”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Courtney Lynch. Το ένζυμο που μετρήθηκε ονομάζεται σιελική α-αμυλάση.

“Η Α-αμυλάση είναι ένα ένζυμο που εκκρίνεται στο στόμα και βοηθά το σώμα ώστε να αρχίσει να αφομοιώνει υδατάνθρακες”, δήλωσε ο Lynch, διευθυντής του τμήματος αναπαραγωγικής επιδημιολογίας στο Ohio State University College of Medicine.

Για τη μελέτη, ο Lynch και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα από περίπου 500 ζευγάρια, από το Τέξας και το Μίσιγκαν, τα οποία μόλις είχαν αρχίσει να προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Από τα περίπου 400 ζευγάρια που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, το 87% των γυναικών έμειναν έγκυες. Αυτό όμως που διαπίστωσαν επίσης ήταν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα άλφα – αμυλάσης είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Human Reproduction.

Είναι σημαντικό ωστόσο να καταστεί σαφές ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδηλώνουν ότι το άγχος και μόνο είναι ο λόγος που μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Το μήνυμα που βγαίνει από αυτή τη μελέτη είναι ότι αν προσπαθείτε για 5 ή 6 μήνες και δεν μπορείτε να συλλάβετε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο ζωής σας κι αν έχετε στρες να το διαχειριστείτε.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?