Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Νέα μελέτη δείχνει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και ψυχολογικά προβλήματα!

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρές καρδιαγγειακές, μεταβολικές, ψυχολογικές, ογκολογικές παθήσεις, όπως επίσης και με προβλήματα της αναπαραγωγικής υγείας, σύμφωνα με τα ευρήματα μια νέας μεγάλης και μακροχρόνιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία από 2566 γυναίκες, άνω των 15 ετών με διάγνωση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών από το 1980 έως ότου φτάσουν σε ηλικία, σχεδόν 36 ετών, και 25.660 γυναίκες της ίδιας ηλικίας χωρίς Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είχαν διπλάσιες εισαγωγές στο νοσοκομείο και είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη μελέτη για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωθηκών. Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν διάφορα προβλήματα υγείας στη ζωή τους, αλλά οι μελέτες αυτές, ήταν γενικά μικρές και μικρής διάρκειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να τονίζουν την προδιάθεση των γυναικών αυτών να παρουσιάζουν καρδιομεταβολικές νόσους και να ενθαρρύνουν τις ασθενείς με Πολυκυστικές Ωοθήκες, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να μειώσουν τους δια βίου κινδύνους της ανάπτυξης αυτών των καταστάσεων.

Σημαντικό επίσης ήταν και το εύρημα της συνάφειας και της σημασίας της προδιάθεσης των γυναικών με Πολυκυστικές Ωοθήκες να παρουσιάζουν διαταραχές ψυχικής υγείας, γεγονός το οποίο ίσως υποτιμάται.

Η συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται να προσθέτει κάτι στην βιβλιογραφία, διότι επισημαίνει ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, δεν είναι απλά μια μαιευτική, γυναικολογική πάθηση αλλά μπορεί να σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα.

Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τις ασθενείς με πολυκυστικές Ωοθήκες, στο σύνολό τους ώστε να προληφθούν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτης, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.