Γυναίκες που παρουσιάζουν Ενδοκρινική διαταραχή χημικών ουσιών (EDC), δηλαδή, ενδοκρινικές διαταραχές εξαιτίας της αυξημένης έκθεσής τους, σε μια σειρά από ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα επεξεργασμένης τροφής και τις συσκευασίες τους, σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας, μπαίνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα κατά 1,9 έως 3,8 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές στη μελέτη NHANES, εξέτασαν τη δράση 15 χημικών, τα οποία, αν και δεν είναι πλέον διαδεδομένα, κι έχουν περιοριστεί αρκτά εδώ και δεκαετίες, πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, λόγω της εντόπισή τους, ακόμη και σήμερα, στον ανθρώπινο οργανισμό πολλών γυναικών. Πρόκειται για 9 πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), 3 παρασιτοκτόνα, 1 φουράνιο, και 2 φθαλικές ενώσεις, ουσίες οι οποίες συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με περιστατικά πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Αυτές οι χημικές ουσίες εξετάζεται και κατά πόσο έχουν επιζήμιες επιδράσεις στην λειτουργία των ωοθηκών. Το μεγάλο ερώτημα που χρήζει περαιτέρω έρευνας όμως είναι αν μετατοπίζεται νωρίτερα και η ηλικία γονιμότητας.
Η εμμηνόπαυση ακόμη και λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των οστών, στην καδιαγγειακή υγεία, στην μνήμη, αλλά και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των γυναικών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παρατηρούμενη επίδραση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών, είναι μεγαλύτερη από τα υπάρχοντα τεκμηριωμένα αρνητικά αποτελέσματα της πρωτογενούς έκθεσης στον καπνό.
Ο καπνός του τσιγάρου έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες NHANES ότι σχετίζεται με 0,8 έως 1,4 έτη νωρίτερης έναρξης της εμμηνόπαυσης.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί η έκθεση σε ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες.
Αλλά τόνισαν ότι οι γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της έκθεσής τους στις ουσίες αυτές, αποφεύγοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών και προτιμώντας φρέσκα τρόφιμα που δεν έρχονται σε επαφή με καμιά συσκευασία.
Το ζήτημα της ενδοκρινικής διαταραχής χημικών ουσιών προκαλεί διαμάχες. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δήλωσε ότι μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να σκληρύνει κάποιους τύπους πλαστικών δοχείων τροφίμων, η δισφαινόλη Α (BPA), δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και των αγέννητων παιδιών, στα σημερινά επίπεδα έκθεσης.
Ωστόσο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), απαγόρευσε την χρήση της ουσίας BPA από τα μπιμπερό το 2012, αλλά δήλωσε ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία για μια ευρύτερη απαγόρευση κι έχει βρει ότι η ίδια χημική ουσία είναι ασφαλής σε χαμηλά επίπεδα.