Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον HPV!

Πως να μπλοκάρετε τον ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Περισσότεροι από του μισούς σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους κολλάνε τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν με αποτέλεσμα να το μεταδίδουν χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Ευτυχώς , σήμερα έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία ενάντια στις πιο επιβλαβείς μορφές του ιού HPV. Ο εμβολιασμός όμως λειτουργεί καλύτερα αν γίνει πριν το άτομο αρχίσει να έχει σεξουαλική ζωή.

Η λοίμωση από τον ιό HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της άμεσης επαφής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις , οι HPV λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους χωρίς να γίνονται αντιληπτές. Άλλες φορές, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου με πιο συχνό, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι του HPV μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στο λαιμό ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και σε γυναίκες . Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η τέταρτη πιο συχνή, αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οφείλονται στον HPV.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA ) έχει εγκρίνει δύο εμβόλια που προστατεύουν από τις επιβλαβείς μορφές του ιού HPV.

Και τα δύο εμβόλια κατά του HPV, (Gardasil, Cervarix), προστατεύουν από τους δύο πιο επικίνδυνους τύπους (ή στελέχη) του ιού HPV που είναι υπεύθυνα για περίπου το 70% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Αυτά τα δύο στελέχη προκαλούν επίσης τους περισσότερους καρκίνους του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, και του μεσαίου τμήματος του λαιμού (του στοματοφάρυγγα). Έτσι, τα εμβόλια κατά του HPV θα πρέπει να προστατεύουν εναντίον όλων αυτών των μορφών καρκίνου. Το Gardasil αποκλείει επίσης δύο στελέχη του HPV που προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων. Και τα δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για τα κορίτσια. Επειδή όμως τα εμβόλια λειτουργούν προληπτικά πρέπει να γίνονται πριν το άτομο γίνει σεξουαλικώς ενεργό και γι΄αυτό έχουν μπει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις έφηβες στα 11 και στα 12.

Τι έδειξαν οι πρόσφατες έρευνες

Μια έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μία μόνο δόση του εμβολίου HPV μπορεί να παρέχει προστασία έναντι των στελεχών του ιού που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κι άλλες, λιγότερο κοινές μορφές καρκίνου. Ωστόσο θα πρέπει να ακολουθείται το ενδεδειγμένο δοσολογικό σχήμα.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα κι αν μόνο το ένα τρίτο των κοριτσιών ηλικίας 13 έως 17 έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του HPV , ο αριθμός των γυναικών που μολύνονται από τον ιό έχει μειωθεί κατά 50% από το 2006 που έγιναν τα πρώτα εμβόλια. Ετσι τα εμβόλια έχουν αρχίσει να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον κόσμο, λένε οι ερευνητές.