Τοκετός, Ενδιαφέροντα Νέα

Τοκετός στο νερό: Νέα οδηγία για κινδύνους και αμφιλεγόμενα οφέλη

Πολλαπλούς κινδύνους και όχι αποδεδειγμένα οφέλη έχει ο τοκετός στο νερό, σύμφωνα με νέα οδηγία του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (ACOG) και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής η οποία δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου, στα επιστημονικά περιοδικά Obstetrics and Gynecology και Pediatrics.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3243 γυναίκες.

Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η βύθιση κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του τοκετού, συνδέεται με μειωμένη ανάγκη για επισκληρίδιο νάρκωση και αναλγησία, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, καθώς και μείωση της διάρκειας του τοκετού κατά 32,4 λεπτά.

Όσο για τη βύθιση κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, μία από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση Cochrane έδειξε μία αύξηση της ικανοποίησης της μητέρας, αλλά δεν διαπιστώθηκαν άλλα οφέλη για τη μητέρα ή το παιδί.

Η ακριβής συχνότητα εμφάνισης των επιπλοκών ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά έχουν υπάρξει αναφορές περιστατικών σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας μεταξύ των βρεφών που αναρροφούν το νερό, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, που πέθανε από προχωρημένη σήψη.

Άλλοι σοβαροί κίνδυνοι από τη γέννηση στο νερό, μπορεί να είναι η μόλυνση της μητέρας και του εμβρύου από τη ρήξη μεμβρανών, η αδυναμία του βρέφους να ανακτήσει τη θερμοκρασία του, η ρήξη του ομφάλιου λώρου, οι περιγεννητικές διαταραχές και η ασφυξία.

“Ο τοκετός στο νερό μπορεί να προσφέρει κάποια πιθανά οφέλη, αλλά η υποβρύχια γέννα δεν φαίνεται να έχει σαφή πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι αν και σπάνιοι, μπορεί να επιφέρουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία του μωρού και της μητέρας. Αυτό είναι κάτι που και οι γυναίκες, και οι επαγγελματίες υγείας και οι πάροχοι υγειονομικών υπηρεσιών πρέπει να γνωρίζουν”, τόνισε ο Jeffrey L. Ecker , MD , Πρόεδρος της Επιτροπής ACOG για τη μαιευτική πρακτική, η οποία εξέτασε τα δεδομένα των μελετών.

Συνοπτικά η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Η βύθιση κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη διάρκεια της διαδικασίας, χωρίς άλλα σαφή οφέλη καταλήγει η επιτροπή. Η βύθιση κατά το δεύτερο στάδιο έχει συνδεθεί με σπάνιους, αλλά σημαντικούς κινδύνους και θα πρέπει να θεωρείται μια πειραματική διαδικασία που γίνεται μόνο στο πλαίσιο μιας κλινικής μελέτης, με τη συναίνεση της εγκύου.

Οι εγκαταστάσεις που επιθυμούν να προσφέρουν τοκετό στο νερό θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα για την επιλογή των υποψηφίων, για τη συντήρηση και το καθάρισμα στις μπανιέρες και τις πισίνες τους, για τον έλεγχο των λοιμώξεων, για την παρακολούθηση των μητέρων και των εμβρύων σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα κατά τη διαδικασία, για την άμεση μετακίνηση των γυναικών από τις μπανιέρες σε επείγουσες περιπτώσεις.

Πηγή: Obstet Gynecol. Published online March 20, 2014