Ποιοι παράγοντες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και πώς μπορούν να ελεγχθούν;

Οι παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μια εγκυμοσύνη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζονται στις παρακάτω 4 κατηγορίες.

Προβλήματα υγείας που προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Παρά το γεγονός ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο, πολλές γυναίκες με προϋπάρχουσα υψηλή πίεση έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και αποκτούν υγιή παιδιά.
Η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στα νεφρά της μητέρας και να αυξήσει τον κίνδυνο για χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού ή για εμφάνιση προεκλαμψίας.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), είναι μια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει μια υγιή εγκυμοσύνη. Το ΣΠΩ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα

  • υψηλά ποσοστά αποβολών (αυτόματων αποβολών πριν τις 20 εβδομάδες κύησης
  • διαβήτη κύησης
  • προεκλαμψία
  • πρόωρο τοκετό

Διαβήτης: Είναι σημαντικό για τις γυναίκες με διαβήτη, να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, πριν να μείνουν έγκυοι. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, δηλαδή στο διάστημα αυτό, κατά το οποίο οι γυναίκες συνήθως, δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι είναι έγκυοι. Έτσι λοιπόν ο έλεγχος του διαβήτη σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα και τη λήψη φολικού οξέος, κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Νεφρική νόσος: Οι γυναίκες με νεφρική νόσο παρουσιάζουν συχνά δυσκολία να μείνουν έγκυες, και κάθε εγκυμοσύνη ενέχει σημαντικό κίνδυνο για αποβολή. Οι έγκυες γυναίκες με νεφρική νόσο χρειάζονται πρόσθετες θεραπείες, αλλαγές στη διατροφή και τα φάρμακα τους, καθώς και στενή παρακολούθηση από ομάδα ειδικών ιατρών, πέραν του γυναικολόγου.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Στα αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνονται νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και η Πολλαπλή Σκλήρυνση. Μερικά αυτοάνοσα νοσήματα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για εμφάνιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, ο Λύκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Μερικές γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί βιώσουν έξαρση των συμπτωμάτων και άλλες ενοχλητικές καταστάσεις. Επίσης ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών μπορεί να είναι επιβλαβή για το έμβρυο.

Διαταραχές Θυρεοειδούς αδένα: Ο αρρύθμιστος θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία του εμβρύου, όσο και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Και η υπερδραστηριότητα αλλά και η υπολειτουργία του συγκεκριμένου αδένα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ελλιπές βάρος ή άλλες βλάβες.

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία μπορεί να κάνει μια εγκυμοσύνη πιο δύσκολη, να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Συγκεκριμένα, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη κύησης, υπέρτασης, και συχνά προδιαγράφει ένα δυσκολότερο και μεγαλύτερης διάρκειας τοκετό με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών.

Ηλικία

Εγκυμοσύνη στην εφηβεία: Η εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία ενέχει κινδύνους για την έφηβη και περισσότερες πιθανότητες απ΄ ότι για μια ενήλικη γυναίκα, να αναπτύξει υψηλή πίεση του αίματος, αναιμία ή να έχει πρόωρο τοκετό.
Οι έφηβες μπορούν επίσης ευκολότερα να εκτεθούν σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σε κάποια λοίμωξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση της εγκυμοσύνης. Επιπλέον οι έφηβες έγκυοι είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τον ενδεδειγμένο προγεννητικό έλεγχο ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους και να παραμείνουν υγιείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Όλο και περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας μένουν έγκυοι μετά τα 40. Οι γυναίκες μετά τα 40 μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το στόχο αυτό αλλά θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ορισμένες επιπλοκές.

Παράγοντες κινδύνου τρόπου ζωής

Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περνά απευθείας στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Έτσι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό τους και το έμβρυο.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ορισμένες γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Άλλες πιθανές καταστάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Πολύδυμες κυήσεις: Στις πολύδυμες κυήσεις αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ενώ είναι πολύ πιθανό τα έμβρυα να έχουν μικρότερο μέγεθος και βάρος απ΄ότι τα βρέφη από μονήρεις κυήσεις ή να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές.

Διαβήτης κύησης: Ο διαβήτης κύησης, είναι ο διαβήτης που αναπτύσσεται για πρώτη φορά όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Πολλές γυναίκες μπορούν να έχουν υγιή εγκυμοσύνη, εάν ρυθμίσουν το διαβήτη τους, μετά από μια δίαιτα ή αν χρειαστεί με χορήγηση ινσουλίνης.

Προεκλαμψία και εκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική αύξηση της πίεσης του αίματος της εγκύου γυναίκας μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο της μητέρας. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη μητέρα ή / και για το έμβρυο και να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Εκλαμψία είναι μια πιο σοβαρή μορφή της προεκλαμψίας, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα στη γυναίκα.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?