Υπογονιμότητα, Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ενδιαφέροντα Νέα

Εξωσωματική με φάρμακα ή χωρίς; Φυσικός κύκλος ή Ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών;

Όλο και περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, κάνουν σήμερα πραγματικότητα, το όνειρό τους να γίνουν γονείς, πιο εύκολα και με λιγότερη ταλαιπωρία χάρη στην εξέλιξη των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και της βιοτεχνολογίας.

Το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να απαντούμε στα ερωτήματα, πότε μια γυναίκα ενδείκνυται να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο και πότε πρέπει να πάρει φάρμακα για την ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό, ότι σήμερα οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, οδηγώντας τα ζευγάρια στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την απόκτηση υγιών παιδιών. Για να δούμε όμως τα πλεονεκτήματα και τις ενδείξεις των δύο μεθόδων.

Σε τι μας βοηθούν τα φάρμακα στην εξωσωματική;

Πρώτα απ΄ όλα, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε γιατί χορηγούμε φάρμακα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Έχει αποδειχθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας κυήσεων αυξάνονται, όταν στη μήτρα μεταφέρονται περισσότερα του ενός καλής ποιότητας έμβρυα. Για να προκύψουν περισσότερα έμβρυα χρειάζεται να γονιμοποιήσουμε περισσότερα του ενός ωάρια, που θα προκύψουν από ένα κύκλο, τα οποία θα συλλέξουμε με τη διαδικασία της ωοληψίας.
Κι εκεί ακριβώς μας βοηθούν τα φάρμακα. Εφαρμόζοντας φαρμακευτικά σχήματα για ελεγχόμενη διέγερση της λειτουργίας των ωοθηκών, έχουμε ανάπτυξη περισσότερων ωοθυλακίων (άρα και ωαρίων). Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα τα οποία περιέχουν ορμόνες με σκοπό να δημιουργήσουμε στη γυναίκα έναν ελεγχόμενο κύκλο. Με αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνουμε:

  • Να ωριμάσουν πολλά ωοθυλάκια
  • Να ελέγξουμε να μην γίνει άκαιρα η ωοθυλακιορρηξία ώστε να μην χαθούν τα ωάρια.
  • Να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή για την πρόκληση της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων
  • Να διαμορφώσουμε στο περιβάλλον της μήτρας, τις κατάλληλες συνθήκες για να εμφυτευθεί το έμβρυο.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι από την επιτυχή εφαρμογή του φαρμακευτικού σχήματος, το οποίο ανάλογα με το περιστατικό εφαρμόζουμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, η ποιότητα των ωαρίων που θα προκύψουν, κατά συνέπεια και η ποιότητα των εμβρύων.

Εξωσωματική χωρίς φάρμακα σε φυσικό κύκλο με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου!

Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση από τους πρωτοπόρους Edwars και Steptoe, το 1978, ήταν αποτέλεσμα παρακολούθησης ενός φυσικού κύκλου έμμηνου ρήσης, δηλαδή, της φυσιολογικής διαδικασίας ωρίμανσης του ωαρίου, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων για ανάπτυξη περισσότερων ωαρίων.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου είναι μια διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα δεν υποχρεώνεται να πάρει φάρμακα, να υποβληθεί δηλαδή σε ενέσιμη αγωγή για την ανάπτυξη πολλών ωαρίων τα οποία στη συνέχεια θα γονιμοποιηθούν, έτσι ώστε να εμφυτευτούν περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα. Στο φυσικό κύκλο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, παρακολουθούμε υπερηχογραφικά και ορμονικά την πρόοδο ανάπτυξης του μοναδικού ωοθυλακίου και το ενδομήτριο.

Την κατάλληλη στιγμή συλλέγεται το ένα και μοναδικό ωάριο που παράγεται από τη φυσική διαδικασία, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιείται και το έμβρυο που θα προκύψει εμφυτεύεται στη μήτρα.

Αν και η μέθοδος αυτή έρχεται πιο κοντά στη φυσική λειτουργία του σώματος της γυναίκας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η εξωσωματική με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου ενδείκνυται:

  • Σε γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πάρουν φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών
  • Σε γυναίκες με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής με διέγερση ωοθηκών στο παρελθόν.
  • Σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για την ανάπτυξη ενός και μόνο ωαρίου και για την γονιμοποίησή του, υπάρχουν πάντα αυξημένες πιθανότητες, το έμβρυο να μην αναπτυχθεί σωστά, οπότε να ακυρωθεί η διαδικασία ή να μην επιτύχουμε εγκυμοσύνη.

Αυτό δεν θα πρέπει να είναι αποθαρρυντικό για τη γυναίκα, καθώς η διαδικασία της εξωσωματικής με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, μας επιτρέπει να επαναλάβουμε την προσπάθεια στον αμέσως επόμενο κύκλο της, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε δύο και τρεις μήνες για την επόμενη προσπάθεια όπως συμβαίνει όταν έχουμε ακολουθήσει την άλλη μέθοδο της διέγερσης των ωοθηκών. Στα θετικά της μεθόδου υπολογίζεται και το ότι είναι πιο οικονομική καθώς δεν επιβαρύνεται με το κόστος των φαρμάκων.

Γεγονός πάντως είναι ότι η διαρκής έρευνα και η πρόοδος που σημειώνεται στον Τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κάνει τα ποσοστά επιτυχίας να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και μοιάζει σήμερα σαν ψέμα, το ότι κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι γυναίκες έκαναν πολλές προσπάθειες μέχρι να καταφέρουν να μείνουν έγκυοι.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στα συστατικά της επιτυχίας της ομάδας μας στην εξωσωματική, περιλαμβάνονται η αγάπη γι΄ αυτό που κάνουμε, η πολυετής εμπειρία που διαθέτουμε και η δέσμευσή μας απέναντι στα ζευγάρια, να χρησιμοποιούμε πάντα τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και να έχουμε όλη την up to date γνώση κι ενημέρωση προκειμένου να τους παρέχουμε το καλύτερο.