Φυσιολογικός τοκετός & κολπική χαλάρωση: Πότε και πώς θα ξανανιώσετε όπως πριν…

Πόσο γρήγορα μπορεί να επανέλθει ο κόλπος, στη φυσιολογική του κατάσταση, μετά τον τοκετό; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κολπική ξηρότητα και ο πόνος; Διορθώνεται η κολπική χαλάρωση και με ποιο τρόπο; Και με το σεξ τι γίνεται;

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ως προς τα παραπάνω ερωτήματα, που απασχολούν πολλές γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά, είναι η έκταση της αλλαγής που σημειώθηκε στην περιοχή του κόλπου κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Κι επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η «ζημιά» που μπορεί να προκληθεί στα τοιχώματα του κόλπου και πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη φυσιολογική του κατάσταση.

Γεγονός πάντως είναι ότι, συνήθως η περιοχή στην οποία έγιναν ράμματα, χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να επουλωθεί, ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι ο κόλπος ανακάμπτει, αρκετά αργότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά το πέρας του θηλασμού.

Αιτίες μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης μετά τον τοκετό

Τα χαμηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να έχουν ως συνέπεια την ξηρότητα του κόλπου, την αίσθηση πόνου κατά την επαφή και τη μειωμένη σεξουαλική ορμή.

Μπορεί επίσης να νιώθετε ότι έχετε μεγάλη χαλάρωση στην περιοχή κι αυτό να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τη σεξουαλική σας ζωή, δηλαδή να μην νιώθετε την ευχαρίστηση που συνηθίζατε πριν τον τοκετό ή να νομίζετε ότι ο σύντροφός σας, δεν νιώθει την ίδια απόλαυση.

Σαφέστατα η κούραση και το άγχος της νέας μητέρας από τις αυξημένες υποχρεώσεις της φροντίδας του μωρού, συμπεριλαμβάνονται στις αιτίες της μειωμένης σεξουαλικής όρεξης.

Επιλογές Θεραπείας

Ασκήσεις Kegel: Αναφίβολα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη θεραπεία των μυών του κόλπου, είναι οι ασκήσεις Kegel, οι οποίες αν γίνουν επισταμένα, μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να επαναφέρουν τον κόλπο στην κατάσταση που ήταν, πριν τον τοκετό. Ωστόσο λίγες είναι οι γυναίκες που ακολουθούν με ακρίβεια ένα τακτικό καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων, κυρίως λόγω της κούρασης και των αυξημένων υποχρεώσεών τους για τη φροντίδα του μωρού.

Κολπική αναζωογόνηση & σύσφιγξη με laser: Σήμερα, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, μας επιτρέπει να δίνουμε λύση στα παραπάνω προβλήματα με τη χρήση σύγχρονου Laser, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας (κολπική ξηρότητα, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή κ.α.) και της πυελικής χαλάρωσης (ακράτεια κ.α.) βελτιώνοντας σχεδόν στο 100% τη σεξουαλική λειτουργία.

Στην Αμερική η κολπική θεραπεία με λέιζερ, έχει εγκριθεί από τον πολύ αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) για τη θεραπεία της ξηρότητας και του πόνου, που σχετίζεται με την κολπική ατροφία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδο που προσφέρει σύσφιγξη και αναζωογόνηση του κόλπου μέσα σε 2- 3 συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν μόλις 30’ η κάθε μία και πραγματοποιούνται στο ιατρείο. Μετά από κάθε συνεδρία, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά της.

Η συγκεκριμένη θεραπεία με laser, ενεργοποιεί ταυτόχρονα την αναδόμηση του υπάρχοντος κολλαγόνου στα τοιχώματα του κόλπου και τη σύνθεση νέου κολλαγόνου και ελαστίνης στην περιοχή. Το πάχος των τοιχωμάτων του κόλπου παρουσιάζει αύξηση ενώ η διαφορετική εσωτερική αίσθηση σύσφιγξης και αναζωογόνησης είναι άμεσα αντιληπτή από τη γυναίκα καθώς η περιοχή συνεχίζει να βελτιώνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια των επόμενων 2- 3 ημερών από την εφαρμογή. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μετά από τρεις ημέρες επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή.

Πριν σνεχίσετε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα, περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να επιβεβαιώσει ότι όλα είναι εντάξει. Μόλις είστε σεξουαλικά ενεργή και πάλι, αν έχετε πρόβλημα ξηρότητας, πόνου ή κολπικής χαλάρωσης μιλήστε με το γιατρό σας, για να βρείτε μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?