Ενδιαφέροντα Νέα

Παιδική παχυσαρκία- εντοπίστηκαν σε νεογνά τα γονίδια που κάνουν τους ανθρώπους υπέρβαρους

Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πριν εκδηλωθεί, αφού οι επιστήμονες είναι πια σε θέση να διακρίνουν ποια παιδιά ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για την εξέλιξη αυτής της νόσου.
Οι ερευνητές εντόπισαν 45 γενετικές παραλλαγές σε υπέρβαρα νεογνά που θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες κι ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μιας νόσου που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως.
Εντοπίζοντας τα νεογνά που κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα άτομα, δίνεται η δυνατότητα για ιατρικές παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν νωρίς, ώστε να προληφθεί η εκδήλωση παχυσαρκίας μετέπειτα, στην ζωή αυτών των ατόμων.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν γενετικά δεδομένα σε περισσότερα από 4.000 νεογέννητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κι εντόπισαν 45 γενετικές παραλλαγές που ευθύνονται για την ύπαρξη υψηλών επιπέδων λίπους στον οργανισμό των βρεφών. Αυτές οι παραλλαγές είναι ήδη γνωστές στον οργανισμό των παχύσαρκων ενηλίκων.
Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις γονιδιακές μεταλλαγές για να αναπτύξουν μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν το εάν έχοντας ένα μεγάλο αριθμό αυτών των γενετικών παραλλαγών, είναι ικανό στοιχείο για να προβλέψει ότι τα νεογνά αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν αυξημένο λίπος και να γίνουν παχύσαρκοι άνθρωποι.
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνήθως, εξελίσσεται σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή και ο προσδιορισμός των παραγόντων κινδύνου θα δίνει στοιχεία ώστε να προβλέπεται ποιό άτομο κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο.
Τα υπέρβαρα άτομα κινδυνεύουν από πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή:
– Endocrine Society, June, 2013