Ενδιαφέροντα Νέα

Γιατί οι γυναίκες θυμούνται καλύτερα τα πρόσωπα από τους άνδρες;

Οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να «σκανάρουν» τα χαρακτηριστικά των προσώπων που συναντούν κι έτσι είναι καλύτερες στο να θυμούνται πρόσωπα από ό, τι οι άνδρες, λένε οι ερευνητές.
Καναδοί επιστήμονες προσπάθησαν να διαπιστώσουν που εστιάζουν οι άνθρωποι παρακολουθώντας ένα υποκείμενο-για παράδειγμα, τα μάτια, την μύτη ή το στόμα, δείχνοντας στους συμμετέχοντες μια σειρά από διαφορετικά πρόσωπα σε μια οθόνη υπολογιστή. Σε κάθε πρόσωπο δόθηκε ένα όνομα που οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμούνται.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι γυναίκες παρατηρούν περισσότερο τα νέα πρόσωπα από τους άνδρες, γεγονός που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν μια πιο πλούσια και πιο ανώτερη μνήμη.
Η αυξημένη προσοχή των γυναικών σε χαρακτηριστικά του προσώπου συμβαίνει υποσυνείδητα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.
Τα ευρήματα βοηθούν στην κατανόηση του γιατί μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να θυμούνται πρόσωπα και δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη τους, αλλάζοντας τον τρόπο που «σκανάρουν» το περιβάλλον με τα μάτια τους.
Τα αποτελέσματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η αλλαγή στο μοτίβο της κίνησης των ματιών, μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση της ικανότητας μνήμης στους ανθρώπους και να συμβάλλει στο να βελτιώσει την μνήμη ηλικιωμένων ατόμων με σχετικές διαταραχές.

Πηγή:
– McMaster University, June 2013