Οι έφηβοι που οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακοής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε με τεστ ήχου σε παιδιά.
Οι ερευνητές είπαν ότι αν και η σύνδεση ήταν «σχετικά μικρή», ακόμα και περιορισμένη απώλεια της ακοής μπορεί να έχει συνέπειες στις δεξιότητες μάθησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη ευθύνεται για μια σειρά από άλλα προβλήματα στα παιδιά, όπως το άσθμα και οι μαθησιακές δυσκολίες. Σε μια άλλη μελέτη που βασίστηκε σε εξετάσεις αίματος για τις παρενέργειες της νικοτίνης, οι επιστήμονες βρήκαν ότι έστω και το παθητικό κάπνισμα, είναι αρκετό για να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή των παιδιών.
Στην συγκεκριμένη μελέτη, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών που υποβλήθηκαν σε τεστ ακοής και στα δυο αυτιά. Τα αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές, συνδυάστηκαν με τις απαντήσεις που έδωσαν οι μητέρες τους σχετικά με το αν κάπνιζαν ενώ ήταν έγκυες σε αυτά.
Συνολικά, λίγο πάνω από το 16% των εφήβων, είχαν μητέρες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη. Στα παιδιά αυτά, ένα στα έξι είχαν προβλήματα ακοής στο ένα αυτί, σε σύγκριση με ένα στα 14 παιδιά, των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.
Οι ειδικοί τόνισαν πως πολλοί έφηβοι με ήπια απώλεια ακοής δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και προβλήματα στο σχολείο.
Το χειρότερο είναι πως συνήθως στα άτομα που εμφανίζουν μειωμένη ικανότητα ακοής στην εφηβεία τους, το πρόβλημα χειροτερεύει με τα χρόνια.
‘Ετσι, τα παιδιά που έχουν εκτεθεί κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν μεγαλώνοντας να ενημερωθούν και να παρακολουθούνται , ώστε να αποτραπεί από νωρίς η περαιτέρω ζημιά στην ακοή τους.
Πηγή:
– Reuters Health