Διατροφή, Ενδιαφέροντα Νέα

Παχυσαρκία: Μικροί καθημερινοί στόχοι μπορούν να σας σώσουν!

– Έως και μια δεκαετία ζωής χάνουν οι παχύσαρκοι ασθενείς!

– Αυξημένοι κίνδυνοι για την έγκυο μητέρα και το νεογνό!

Η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης, ως συνοδά νοσήματα της παχυσαρκίας, «κλέβουν» από τους πάσχοντες (από παχυσαρκία) σχεδόν μια δεκαετία ζωής και σχεδόν δύο δεκαετίες υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, on line στις 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα που δημοσιεύεται την ίδια ώρα στο British Medical Journal ( BMJ), η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην εγκυσμοσύνη και νεογνικού θανάτου.

Συγκεκριμένα μάλιστα, διπλάσιο κίνδυνο από αυτό των νεογνών από μη παχύσαρκες μητέρες, φάνηκε να διατρέχουν τα νεογνά γυναικών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 και περισσότερο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες δεν μπορούν να έχουν απλές εγκυμοσύνες και να γεννήσουν υγιή παιδιά. Ωστόσο οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να γνωρίζουν για τον αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με το υπερβολικό σωματικό βάρος και την υγεία του νεογνού ή του βρέφους.

Γνωστές επίσης είναι και οι συνήθεις επιπλοκές της κύησης εξαιτίας της παχυσαρκίας, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση κύησης και οι συγγενείς ανωμαλίες (γενετικές ανωμαλίες).

Είναι γεγονός ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίζονται πλέον ως προβλήματα του γενικού πληθυσμού.

Το αισιόδοξο μήνυμα πάντως που απορρέει και από τις δύο μελέτες είναι ότι οι παραπάνω κίνδυνοι, μπορούν να μειωθούν έως και να εκμηδενιστούν, εάν οι γυναίκες αυτές αποφασίσουν να υιοθετήσουν ένα πιο υγειινό τρόπο ζωής, βάζοντας μικρούς καθημερινούς στόχους, τους οποίους να φροντίζουν να επιτυγχάνουν.