Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Νέο εμβόλιο κατά του HPV με ενισχυμένη προστασία πήρε έγκριση από το FDA!

Προστατεύει από 9 στελέχη του ιού!

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο εμβόλιο με ενισχυμένη προστασία έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που αποτελεί την κυριότερη αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου.

Πρόκειται για το Gardasil 9 το οποίο μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες από εννέα στελέχη του ιού, σε σύγκριση με τα τέσσερα στελέχη που καλύπτονται από το υπάρχον Gardasil, το εμβόλιο της Merck & Co. που εγκρίθηκε το 2006.

Όπως ανακοινώθηκε από το FDA, το Gardasil 9 προσδιορίστηκε να είναι κατά 97% αποτελεσματικό στην πρόληψη των καρκίνων, του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου, καρκίνοι που προκαλούνται από τους πέντε πρόσθετους τύπους του HPV 31, 33, 45, 52, και 58.

Επιπλέον, το Gardasil 9 είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και το υπάρχον Gardasil για την πρόληψη των ασθενειών που προκαλούνται από τους τέσσερις κοινού τύπους HPV 6, 11, 16 και 18.

Ένα άλλο εμβόλιο κατά του HPV, το Cervarix, εγκρίθηκε επίσης από το FDA το 2009. Το Cervarix είναι κατασκευασμένο από την GlaxoSmithKline και προστατεύει από δύο στελέχη του HPV, που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον καρκίνο, Πρόκειται για τα στελέχη 16 και 18 του ιού.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια ( Gardasil, Cervarix) συστήνονται σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών και χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει ιδανικά να γίνεται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ώστε να μην υπάρχει έκθεση στον ιό πριν τον εμβολιασμό και με τον τρόπο αυτό να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Έτσι, ο εμβολιασμός είναι προτιμότερο να γίνετε στην αρχή της εφηβείας μεταξύ 12 και 15 ετών. Επιπλέον στις ηλικίες αυτές η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια είναι καλύτερη.

Γυναίκες μεγαλύτερες των 26 ετών μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον το επιθυμούν, αλλά στην περίπτωση αυτή το κόστος του εμβολιασμού δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την FDA, η έγκριση του Gardasil 9 βασίστηκε σε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 14.000 κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 16 έως 26 ετών που δεν είχαν μολυνθεί από τον HPV κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε Gardasil ή Gardasil 9.

Πηγή: FDA