Eγκυμοσύνη, Ενδιαφέροντα Νέα

Εγκυμοσύνη και ταξίδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλειά σας!

Σε περίπτωση που είστε έγκυος και προγρμαματίζετε κάποιο ταξίδι, εν όψει των εορτών, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποιες βασικές αρχές για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η καλύτερη περίοδος για ταξίδια σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι κατά το διάστημα μεταξύ της 14ης και 28ης εβδομάδας. Κι αυτό γιατί, τα συνηθισμένα προβλήματα του πρώτου τριμήνου, όπως η ναυτία και η έντονη κόπωση έχουν ήδη περάσει. Επίσης μετά την 28η εβδομάδα μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την έγκυο να μετακινηθεί ή να καθίσει για πολλή ώρα σε ένα σημείο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σχεδιασμό μακρινού ταξιδιού με το αυτοκίνητο;

Κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού με το αυτοκίνητο, προσπαθείστε η καθημερινή οδήγηση να διαρκεί περίπου 5 – 6 ώρες. Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας και φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις ώστε να μπορείτε να περπατάτε για λίγο και να τεντώνετε τα πόδια σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απαιτούν ιατρική βεβαίωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης για τις εσωτερικές πτήσεις ενώ άλλες αποθαρρύνουν ταξίδια μετά τις 36 εβδομάδες κύησης. Στις διεθνείς πτήσεις, ο περιορισμός αυτός μπορεί να αρχίζει και νωρίτερα, ανάλογα με την εταιρία.

Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα ώστε το ταξίδι σας, να είναι όσο το δυνατόν, πιο άνετο:

  • Ζητήστε , θέση στο διάδρομο, έτσι ώστε να είναι εύκολο να σηκωθείτε και να τεντώσετε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια μιας μακράς πτήσης.
  • Αποφύγετε να καταναλώσετε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, λιπαρές τροφές και ανθρακούχα ποτά, πριν από την πτήση σας.
  • Να φοράτε τη ζώνη σας καθόλη τη διάρκεια της πτήσης. Η ζώνη σας πρέπει να είναι δεμένη κάτω από την κοιλιά σας, στο ύψος των γοφών.
  • Εάν είστε επιρρεπείς σε ναυτία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ειδικό φάρμακο κατά της ναυτίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι με πλοίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το ταξίδι με το πλοίο σίγουρα είναι πιο άνετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο καλό είναι είτε υποφέρετε από ναυτίες στη θάλασσα ή όχι, να έχετε μαζί σας κάποιο φάρμακο για τις ναυτίες, το οποίο θα επιτρέπει ο γιατρός σας. Αν μιλάμε για ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο τότε υπάρχει πάντα η ανησυχία για λοίμωξη από κάποιον νοροϊό, που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Η λοίμωξη από νοροϊό είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο το κρουαζιερόπλοιο. Οι τρόποι μετάδοσης είναι με την κατανάλωση τροφίμων, υγρών ή με την επαφή με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Προσοχή: Ενώ είστε έγκυος, δεν θα πρέπει να ταξιδέψετε σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας, όπως στην Αφρική, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική και την Ασία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύτε εκτός της χώρας;

Όταν ταξιδεύετε εκτός της χώρας, φροντίστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Το πιο ασφαλές πόσιμο νερό είναι αυτό της βρύσης το οποίο έχει βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό. Επίσης το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλέστερο από το άβραστο νερό βρύσης, ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι είναι απαλλαγμένο από μικρόβια. Ροφήματα που έγιναν με βραστό νερό είναι επίσης ασφαλή.
  • Μην χρησιμοποιείται πάγο από άβραστο νερό.
  • Αποφύγετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκτός αν έχουν μαγειρευτεί ή τα έχετε πλύνει και καθαρίσει με τα χέρια σας.
  • Μην τρώτε ωμά ή μισοψημένα κρέατα ή ψάρια.