Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Αισιόδοξα αποτελέσματα μελέτης για εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού!

Ένα πειραματικό εμβόλιο – θεραπεία, που σχεδιάστηκε με στόχο να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, έδειξε ότι είναι ασφαλές για χρήση σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Το εμβόλιο κατάφερε επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σύμφωνα με την μικρής έκτασης μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις (WUSTL).

Στη μελέτη συμμετείχαν δεκατέσσερις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού οι οποίες έκαναν το εμβόλιο το οποίο στοχεύει σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη γνωστή ως μαστοσφαιρίνη-Α, (mammaglobin-A). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε όγκους του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μισές από αυτές τις γυναίκες δεν είχαν καμία ένδειξη εξέλιξης της ασθένειάς τους, έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους. 

Μάλιστα το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξασθενήσει εξαιτίας της ασθένειάς τους και της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονταν.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τα πρώτα αυτά αποτελέσματα ωστόσο τόνισαν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Cancer Research, έδειξε ότι το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στην μαστοσφαιρίνη Α (mammoglobin A).

Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στις ασθενείς αυτές με καρκίνο του μαστού, οι όγκοι των οποίων δεν παράγουν Μαστοσφαιρίνη-A.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν μικρή, τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να ενισχύσει επίσης ανοσολογική απόκριση του ασθενούς και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

ΠΗΓΗ: Clinical Cancer Research