Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Ορμονική θεραπεία επαναφέρει την χαμένη οστική πυκνότητα σε γυναίκες με Πρόωρη Εμμηνόπαυση!

Αποκαθιστά την πυκνότητα των οστών για τις νέες γυναίκες με Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια (Primary ovarian insufficiency, POI). Νέα μελέτη από το NIH (National Institute of Health)

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε νεαρές γυναίκες με Πρωτογενή Ωοθηκική Ανεπάρκεια (Primary ovarian insufficiency, POI), ή αλλιώς πρόωρη εμμηνόπαυση, οδήγησε σε αύξηση της οστικής πυκνότητάς τους, αποκαθιστώντας τα επίπεδα της, στο φυσιολογικό. Η μελέτη αυτή υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD), Eunice Kennedy Shriver, που ανήκει στο National institute of Health της Αμερικής.

Η Πρωτογενής ωοθηκική ανεπάρκεια, επηρεάζει 1 στις 100 γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, κι εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν επαρκή οιστρογόνα χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτία, όπως π.χ. ανορεξία, χρωμοσωμική ανωμαλία, ή χημειοθεραπεία.

Συνήθως χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους κύκλους ή από παντελή απουσία εμμήνου ρύσεως, από εξάψεις και προβλήματα γονιμότητας. Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (ΡΟΙ) έχουν αφύσικα χαμηλά επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της οιστραδιόλης, ένα είδος οιστρογόνων που παράγεται από τις ωοθήκες, καθώς επίσης και της τεστοστερόνης, μια κυρίως ανδρική ορμόνη, η οποία, παράγεται από τις γυναίκες αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Οι γυναίκες με Πρωτογενή Ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα, η οποία να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και κατάγματα των οστών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν on line στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις οστικής πυκνότητας ισχίου και σπονδυλικής στήλης σε 145 γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Τις χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε, ένα επίθεμα 100 mcg οιστραδιόλης, προγεστερόνη σε χάπια, και επίθεμα 150 mcg τεστοστερόνης και η άλλη ομάδα έλαβε επίθεμα 100 mcg επιθέματος οιστραδιόλης, προγεστερόνη σε χάπια, κι ένα επίθεμα με το εικονικό φάρμακο.

Για σύγκριση, οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης την οστική πυκνότητα 70 γυναικών, με φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών.

Και οι δύο αγωγές με την ορμονική θεραπεία έδειξαν σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στις ομάδες θεραπείας. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι γυναίκες με ΡΟΙ είχαν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα ισχίου και σπονδυλικής στήλης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι μετρήσεις και στις δύο ομάδες ελέγχου είχαν επανέλθει στα επίπεδα του φυσιολογικού όπως στις γυναίκες χωρίς την πάθηση.

Ωστόσο, η προσθήκη της τεστοστερόνης στο θεραπευτικό σχήμα δεν αποδείχτηκε να είναι στατιστικά σημαντική, βοηθώντας στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας του ΝΙΗ, στην Bethesda, Maryland.