Εγκυμοσύνη: Ελαττώστε το στρες για να προστατεύσετε το μωρό σας!

Η καθημερινότητα που βιώνουν τα περισσότερα νέα ζευγάρια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα, δεν είναι εύκολη. Τα νέα οικονομικά δεδομένα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η εργασιακή ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο, αποτελούν σοβαρές πηγές άγχους, ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα που ετοιμάζεται να ζήσει, το πιο ευτυχές γεγονός στη ζωή του ανθρώπου, την έλευση μιας νέας ζωής.

Πώς μπορείτε να μειώσετε το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για να δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να ελαττώσετε το στρες και να θέσετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

 • Κατανοήστε και καταγράψτε ακριβώς τι σας κάνει να αγχώνεστε.
 • Μιλήσετε γι΄αυτό με το σύντροφό σας ή με ένα φίλο ή ακόμη συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο.
 • Κατανοήστε ότι οι ταλαιπωρίες της εγκυμοσύνης είναι προσωρινές. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για το πως θα χειριστείτε τα προβλήματα που ανακύπτουν.
 • Παραμείνετε υγιής και σε φόρμα. Τρώτε υγιεινά, κοιμηθείτε αρκετά και βάλτε στη ζωή σας την άσκηση που επιτρέπεται στις εγκύους. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει, να μειώσει την πίεση που νιώθετε κι επίσης, βοηθά στην πρόληψη των συνηθισμένων ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης.
 • Κόψτε με το “μαχαίρι” τις κακές συνήθειες κι ότι άλλο δεν πρέπει να κάνετε.
 • Χτίστε ένα καλό δίκτυο υποστήριξης, από τον σύντροφο, τους συγγενείς και τους φίλους σας.
 • Ενημερωθείτε για το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Δεχθείτε βοήθεια όταν σας την προσφέρουν.
 • Κάντε μαθήματα ανώδυνου τοκετού.
 • Ενημερωθείτε για το τι να περιμένετε όταν έρθει το μωρό.
 • Αν εργάζεστε , προγραμματίστε το μέλλον σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τον εργοδότη σας ώστε να προετοιμαστεί για το διάστημα της απουσίας σας.
 • Αν νομίζετε ότι υποφέρετε από κατάθλιψη μιλήστε με το γιατρό σας αμέσως . Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη όπως η συμβουλευτική ή μπορεί να χρειαστεί να πάρετε θεραπεία.

 

Πώς το στρες προκαλεί προβλήματα εγκυμοσύνης;

Δεν κατανοούμε πλήρως τις επιπτώσεις του στρες στην εγκυμοσύνη . Όμως, ορισμένες ορμόνες που σχετίζονται με το στρες μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση κάποιων επιπλοκών κατά την κύηση. Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο σας προστατεύει από τις μολύνσεις. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του να πάθετε μια λοίμωξη της μήτρας. Αυτό το είδος της λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς θα ανταποκριθείτε σε ορισμένες καταστάσεις . Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν το στρες με το κάπνισμα, ή την κατανάλωση αλκοόλ ή τη λήψη χαπιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της εγκυμοσύνης.

Μπορούν τα υψηλά επίπεδα στρες στην εγκυμοσύνη να βλάψουν το μωρό σας αργότερα στη ζωή του;

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως ελλειματική προσοχή, γενικότερα μαθησιακές δυσκολίες ή φοβίες. Είναι πιθανό, το άγχος να μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας ή το ανοσοποιητικό του σύστημα.

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?