Κάπνισμα κι εγκυμοσύνη: Συνδέεται με την παρορμητική συμπεριφορά του παιδιού!

To κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με μείωση της ικανότητας ελέγχου των αναστολών, δηλαδή με παρορμητική συμπεριφορά, κατά την ενήλικη ζωή του παιδιού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα κατά την οποία μελετήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη είχαν πιο αδύναμες αντιδράσεις στις περιοχές τους εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στον έλεγχο των αναστολών, σε σύγκριση με εκείνους, των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.

Όπως δημοσίευσε το JAMA Ψυχιατρικής on line, στις 14 Μαϊου περίπου το 22% των Ευρωπαίων γυναικών καπνίζουν και περίπου οι μισές από αυτές συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με τη διαταραχή προσοχής ή ADHD, στα παιδιά. Τα παιδιά με την συγκεκριμένη διαταραχή συνήθως έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης κι ελέγχου των παρορμήσεών τους.

Η επιστημονική κοινότητα τώρα αναζητά τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από αυτές τις διαταραχές.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 178 μητέρες και τα 25χρονα σήμερα παιδιά τους, τα οποία παρακολουθούνται από τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία ( MRI), για να δουν τι δραστηριότητα συνέβαινε στο μυαλό των νεαρών ενηλίκων, όταν τους δόθηκε ένα τεστ για τη μέτρηση του ελέγχου των αναστολών τους.

Βρήκαν ότι οι εγκέφαλοι των 38 νεαρών ενηλίκων με τις μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έδειξαν τόσο μεγάλη ανταπόκριση στους τομείς που είναι σημαντικοί για τον έλεγχο των αναστολών, όπως αυτοί των 140 ατόμων με μη-καπνίστριες μητέρες.

Επιπλέον, οι νέοι ενήλικες των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα ελλειματικής προσοχής στην ηλικία μεταξύ 2 και 15 , σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν. Οι ερευνητές υποθέτουν πως πρόκειται για μια αντίδραση του εγκεφάλου στη νικοτίνη.

Πηγές: Reuters Health, JAMA Psychiatry, online, May 14

© 2020  Finead SA .

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?