Γυναικολογική Υγεία, Ενδιαφέροντα Νέα

Οιστρογόνα: Ο ρόλος τους στην ευημερία των γυναικών!

Τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών που είναι απαραίτητες για το σεξουαλικό και αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Είναι η γυναικεία ορμόνη αν και οι άνδρες παράγουν οιστρογόνα σε μικρές ποσότητες. Είναι γεγονός ωστόσο ότι η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά συμπτώματα και ποικίλα προβλήματα υγείας για τις γυναίκες.
Αν και τα οιστρογόνα σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη των γυναικών κατά την εφηβεία και τον αναπαραγωγικό κύκλο, επηρεάζουν τα πάντα, από την υγεία των οστών έως την συναισθηματική ευεξία.

Ποιες γυναίκες επηρεάζει

Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ωστόσο μπορούν να παρουσιάσουν γυναίκες όλων των ηλικιών για διάφορους λόγους. Πιο συχνοί είναι η εμμηνόπαυση, η ξαφνική απώλεια βάρους και οι διατροφικές διαταραχές.
Τα οιστρογόνα παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τις ωοθήκες.
Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, μπορεί να υπάρξουν διάφορες επιδράσεις στο σώμα.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μείωση των οιστρογόνων τους.

Τι προκαλεί η έλλειψη οιστρογόνων

Πιο συχνά συμπτώματα έλλειψης οιστρογόνων μπορεί να είναι οι ακανόνιστες περίοδοι, η υπογονιμότητα και η κατάθλιψη.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Ακανόνιστη περίοδος: Το οιστρογόνο είναι μία από τις κύριες ορμόνες που καθορίζουν τον κύκλο μιας γυναίκας. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ή ακανόνιστες περιόδους.
Υπογονιμότητα: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αποτρέψουν την ωοθυλακιορρηξία με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν τη σύλληψη και την επίτευξη εγκυμοσύνης, οδηγώντας σε υπογονιμότητα.
Αδύνατα οστά: Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, μπορεί να προκληθεί απώλεια οστικής μάζας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης και κατά συνέπεια να υποστούν ευκολότερα κατάγματα οστών.
Επίπονη σεξουαλική επαφή: Εάν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να εμφανιστεί κολπική ξηρότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε οδυνηρό σεξ.
Εξάψεις: Οι συχνές στιγμιαίες εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.
Κατάθλιψη: Η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεροτονίνης, που χαρακτηρίζεται και ως ορμόνη της ευτυχίας, προκαλώντας έντονες μεταβολές της διάθεσης και κατάθλιψη.
Αύξηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και συχνοί πονοκέφαλοι είναι δύο ακόμη συμπτώματα που παρατηρούνται σε γυναίκες με χαμηλά οιστρογόνα.

Αντιμετώπιση

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας και να επηρεάσουν τη γενική ευημερία της γυναίκας.
Η επιλογή θεραπείας στην περίπτωση έλλειψης οιστρογόνων εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και την ένταση των συμπτωμάτων.
Συχνά για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλεται να ακολουθηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάσταση (HRT Hormone Replacement Therapy).
Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.